Hlavní obsah

Řezbář Jiří Halouzka zve do betléma vyřezaného v životní velikosti

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší betlém na světě, vyřezaný v životní velikosti, je celoročně přístupný veřejnosti v Pradědově galerii v Jiříkově na Rýmařovsku. Tvoří ho 240 soch a další přibudou ještě do Vánoc. Řezbář Jiří Halouzka v těchto dnech dokončuje pět koníků.

Foto: Magda Halouzková

Jiří Halouzka dokončuje pět koníků pro betlém v Pradědově galerii.

Článek

„Návštěvníkům je představíme již v pátek 1. prosince, kdy betlém slavnostně nasvítíme k Vánocům. Děti si koně mohou osahat a také si posedět na jejich hřbetu,“ dodal Jiří Halouzka, nositel ocenění Asociace betlémářů v Římě. 

Kdo Jiřího Halouzku zná osobně, jistě potvrdí, že je to velmi pracovitý člověk, který galerii pod jesenickým nebem zpřístupnil veřejnosti před dvanácti lety a neustále ji zvelebuje. A také rozšiřuje. Na osmi hektarech nyní vystavuje celkem 450 vyřezaných plastik.

Prohlídkovou trasu od 1. prosince ozdobí větvičky jmelí a světýlka, která se jako had potáhnou areálem a provedou malé i velké návštěvníky jednotlivými expozicemi.

Čertovská nadílka 

V úterý 5. prosince se rodina Halouzkových převlékne za čerty. „Já se stanu Luciferem,“ usmívá se dvoumetrový sympatický horal z Jeseníků Jiří Halouzka. „Ale děti se nás bát nemusí. Budeme laskaví a milí. Rodiče mohou přinést svým ratolestem dáreček a my už zařídíme, že ho obdarované dítko dostane v čertovském pekle. Stačí balíček nenápadně odevzdat při vstupu do galerie v naší pokladně,“ vzkazuje jiříkovský řezbář maminkám, tatínkům, babičkám, dědečkům a dalším, kteří Pradědovu galerii hodlají navštívit s dětmi.  

Přitom dárečky nebudou předávat jen malí a velcí čertíci, ale také živí andělé s velkými křídly. Ti hosty areálu doprovodí o Vánocích ve dnech od 24. do 26. prosince.

Adventní koncert s létajícími anděly

Kdo by se chtěl kochat pohledem na létající anděly, nechť přijme pozvání na adventní koncert Smíšeného pěveckého sboru Bruntál v sobotu 9. prosince do kostela v Jiříkově.

V 15 hodin se rozezní varhany a nad oltářem se začnou vznášet andělé. Jsou pověšeni na ocelových lanech, a když je jejich tvůrce Jiří Halouzka rozpohybuje, vlastní vahou pak zhruba dvacet minut krouží v prostoru. Kostelní zdi přitom zkrášlí unikátní obrazy vytvořené z třiceti velkých svící zapálených na pětiramenném dřevěném lustru. Je vysoký přes dva metry, pochází rovněž z Halouzkovy dílny a společně s anděly tvoří hlavní dominantu jiříkovského kostela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám