Hlavní obsah

Residomo chce v karvinské vyloučené lokalitě bezpečnější bydlení, odmítá fámu o uprchlících

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snůška spekulací a zbytečné paniky se šíří od úterý facebookem. Důvodem je nový projekt Bezpečné bydlení, který chce společnost Residomo (dříve RPG) po dohodě s městem pilotně rozjet v karvinském Novém Městě. Na facebooku už se šíří spekulace a fámy o ubytovávání migrantů.

Foto: Milan Haluška

Lokalita, kde má společnost Residomo rozjet projekt Bezpečné bydlení

Článek

Vše začalo na úterním zasedání městských zastupitelů, kdy se jeden z občanů na tento projekt zeptal. Primátorem města mu bylo vše vysvětleno. Mezi občany byl na zasedání přítomen i administrátor facebookových stránek Karviná – město, které chcíplo. Ten i přes zdlouhavé vysvětlování primátorem celou fámu dále rozšířil na svých stránkách.

Vraťme se ovšem k projektu Bezpečné bydlení, který chce Residomo vyzkoušet mezi domy v lokalitách ulice U Bažantnice, třídy Družby a třídy Osvobození. Na Residomo se v minulosti obrátili nájemníci s prosbou, zda by jim společnost neumožnila využívat travnatých ploch u těchto domů tak, aby si zde mohli vytvořit zahrádky, hřiště, venkovní posezení. To vše bez obav, že jim někdo vše hned zničí nebo se zde budou zdržovat různé živly.

„Vloni jsme těchto žádostí obdrželi více než sto. Proto jsme město požádali, aby přilehlou travnatou plochu oddělilo od ostatního veřejného prostranství tak, aby ji mohli používat jen místní obyvatelé. Projekt pojímáme jako zónu klidného a zeleného bydlení, které by mohlo přilákat mladé rodiny s dětmi. Rozložení tohoto vnitrobloku vyloženě nabízí využít tento prostor jako rekreační plochu, toto je běžné u jiných projektů v jiných městech. V bytech samozřejmě zůstanou stávající nájemníci. Zároveň důrazně odmítáme, že bychom v našich bytech ubytovávali uprchlíky. Jedinou výjimkou je 21 bytů, které jsme pronajali v roce 2015 Správě uprchlických zařízení Ministerstva vnitra ČR v Havířově. Také důrazně odmítáme, že by zde mělo dokonce vzniknout nějaké zařízení pro uprchlíky. Je to absolutní hloupost a fáma a apelujeme na veřejnost, aby nepropadávala demagogii, která není ničím jiným než politickou kampaní postavenou na šíření strachu a lži a nemá žádný základ v objektivních informacích,” uvedla mluvčí společnosti Residomo Kateřina Piechowicz.

Samotné město projekt Residoma vítá a bude se snažit pomoci. Se společností již uzavřelo dohodu, která zdůrazňuje především zajištění pocitu klidu a soukromí pro rezidenty Residoma v uvedené oblasti. Rezidenční bydlení je naprosto obvyklý způsob zajištění klidného bydlení nájemníků domů či bloků a město poskytlo část veřejného prostoru.

Podle primátora Karviné Tomáše Hanzla je pro město pocit bezpečí a ochrana slušných lidí prioritou. K tomu má projekt této společnosti směřovat. Také sám primátor důrazně odmítá jakékoliv spojování s uprchlíky.

„Kdo chce záměrně šířit zbytečný strach a paniku a získávat tím politické body, ten využije každé příležitosti – i této uměle vytvořené pseudokauzy. Dávat tento projekt ještě navíc do souvislostí s uprchlíky je nehoráznost a lež. Město má svých problémů dost a další si na své území nepustí. Uprchlíci se v Česku rozhodně nezabydlují a vytváření neexistujícího problému jen straší slušné lidi a zaslouží si jedině trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy,“ zlobí se primátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám