Hlavní obsah

Řešení životních situací mohou žáci nalézt na webu

Novinky, Radovan Výsmek

Začátkem května bylo spuštěno webové prostředí www.kudykam.eu, kde je možné nalézt návody řešení životních situací zaměřených na mladé lidi. Aplikace je jedním z výstupů projektu Zlínského a Olomouckého kraje s názvem KUDY KAM - orientace žáků Olomouckého a Zlínského kraje v systému veřejné správy.

Foto: Zlínský kraj

Propagační grafika projektu KUDY KAM

Článek

Od roku 2012 připravují odborní pracovníci ze Zlínského a Olomouckého kraje internetovou aplikaci, která umožní nalézt řešení situací, se kterými se mohou setkat zejména lidé ve věku od ukončování základní školy až po odchod ze střední školy a při hledání dalšího uplatnění.

Návody k řešení situací se však také dotýkají např. hospodaření ve vlastní domácnosti, zdraví, sociálních problémů a mnohých dalších, zejména ve vazbě na potřebu řešení s pomocí úřadů.

Podnětem k vytvoření tohoto webového prostředí byly výsledky průzkumu provedeného ve zmíněné cílové skupině, které poukázaly na nedostatečnou orientaci mladých lidí v systému veřejné správy a povědomí o tom, jaké postupy volit např. v situaci, kdy se by se měli odvolat proti rozhodnutí, nebo třeba podat žádost k získání informací.

V květnu 2014 byl tento web přenesen do ostrého provozu a bude postupně představován více než dvěma tisícům žáků a několika stovkám vedoucích pracovníků škol a výchovných poradců ve Zlínském a Olomouckém kraji. V aplikaci dosažitelné na adrese www.kudykam.eu najdou její uživatelé řešení k celkem 400 životních situací – problémů.

Ty jsou rozčleněny do čtyř oblastí: školství a životní prostředí, rodina a vztahy, občansko-právní a sociální a zdraví. Během řešení všech situací jsou uživatelům kladeny otázky upřesňující daný problém a v závěru je jim nabídnuto řešení a odkaz na instituci nebo zdroj, ze kterého mohou čerpat. Uživatelé mají k dispozici potřebné informace, formuláře, vzory dokumentů a další kontakty na místa, která s problematikou souvisí.

Práce na celé výsledné službě řídí Zlínský kraj a partnersky se na něm podílí také kraj Olomoucký. „Určitě tímto projektem nemůžeme postihnout všechny situace, do kterých se mladý člověk dostává, ale věříme, že pokrýváme nejčastější otázky žáků ve věku od ukončení základní školy až po ukončení střední školy. Za velmi přínosné považuji i to, že žáci mohou získat návod na řešení takových situací, na které se stydí zeptat, nebo jim jsou nepříjemné konzultovat s jinými lidmi,“ uvedl PaedDr. Petr Navrátil, radní Zlínského kraje.

Že je vedení kraje přesvědčeno o prospěšnosti aplikace, potvrzuje zařazení prostředí „Kudy kam“ do rodiny portálů školství Zlínského kraje Zkola (www.zkola.cz), do kterého patří i databáze dalšího vzdělávání Sofia (www.sofia.cz) nebo poradce pro výběr střední školy Kam na školu ve Zlínském kraji – Burza škol (www.burzaskol.cz).

Projekt KUDY KAM – orientace žáků Olomouckého a Zlínského kraje v systému veřejné správy je financován z prostředků Evropského sociálního fondu a ze státního rozpočtu České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám