Hlavní obsah

Reprízu slavné Wildeovy komedie v Ostravě provází i po přejmenování úspěch

Novinky, Robert Rohál

Frenetický potlesk následoval 29. prosince po uvedení reprízy slavné komedie Oscara Wildea, která je v Národním divadle moravskoslezském uváděna pod názvem Jak důležité je mít a v níž ani jednou nezazní jméno Filip.

Foto: archiv NDM Ostrava

Protagonisté nestárnoucí komedie Oscara Wildea v Národním divadle moravskoslezském.

Článek

Na samém začátku beznadějně vyprodaného představení vystoupil na jevišti šéf činohry NDM Peter Gábor, aby – tak trochu ve stylu populární TV show Na stojáka - seznámil přítomné publikum se situací, kdy podle předběžného soudního opatření, které bylo na divadlo uvaleno, je nutné zdržet se užívání jména "Filip" stejně jako obratu "mít filipa".  

„Dámy a pánové, dnes večer vás vítám na další repríze mimořádně úspěšné inscenace hry Oscara Wildea Jak důležité je mít… (pípnutí). Co to? Aha, dnes večer tu stojím, abych vás poprosil o shovívavost a pochopení, protože dnes neuvedeme hru v původním znění, ale ve světové premiéře uvedeme hru s originálním slovním spojením – MÍT FLIPA. Spor mezi dědici původního překladu a autorem nového překladu není vyřešený, a proto musíme uvádět inscenaci s pozměněným názvem,“ řekl Peter Gábor, přičemž během jeho vystoupení, kdy měl říct název původního názvu, bylo inkriminované slovo vždy důsledně vypípáno.  

I když se herci ve vyslovování „nového“ křestního jména Flip ani jednou nespletli, přejmenování hlavních postav nikomu nevadilo. Publikum se neskonale bavilo a během představení, které režíroval Vít Vencl, proběhl i nejeden aplaus na otevřené scéně, aby se i závěrečná děkovačka nesla ve znamení frenetického potlesku.

Reakci divadla vysvětlil už koncem minulého roku v tiskové zprávě ředitel NDM Jiří Nekvasil: "O tuto skvělou komedii ve vynikajícím novém překladu Pavla Dominika diváci rozhodně nepřijdou. Národní divadlo moravskoslezské se odvolá k vrchnímu soudu a do dalšího soudního rozhodnutí bude inscenaci uvádět v plánovaných termínech po dohodě s překladatelem tak, že bude respektovat předběžné opatření a Filip zmizí jak z názvu díla, tak ze samotné inscenace.“

Další repríza úspěšného komediálního představení, kde excelují herci jako Igor Orozovič, Vladimír Polák, Andrea Mohylová, Petra Lorencová, Veronika Forejtová Anna Cónová nebo David Viktora, proběhne v sobotu 5. ledna od 18.30 hod na scéně Divadla Antonína Dvořáka.  

Reklama

Výběr článků

Načítám