Hlavní obsah

Renesanční radnice v Bílovci dostane novou fasádu

Novinky, Lenka Hatlapatková

V Bílovci začala rekonstrukce renesanční radnice z roku 1593. Budova, která patří k nejstarším domům ve městě a je kulturní památkou, dostane novou fasádu. Ta by měla být dokončena v říjnu.

Foto: Jiří Velký
Článek

Na obnovu fasády radnice v celkové hodnotě zhruba 800 tisíc korun získalo město dotaci ve výši 307 tisíc korun z Ministerstva kultury ČR, konkrétně z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón na rok 2017.

Kromě obnovy a nátěru fasády bude z budovy odstraněn novodobý akrylátový nátěr včetně cementové stěrky, budou obnoveny vápenné omítky a rohové bosáže s navazujícím silikátovým nátěrem a opraveny měděné klempířské prvky.

„Jsem rád, že budova radnice, která je architektonickou chloubou města, získá rekonstrukcí reprezentativnější vzhled,” uvedl starosta města Bílovce Pavel Mrva.

„Odstraněno bude vše, co není historicky dáno, zejména vitríny, které zde byly umístěny v době, kdy v radnici sídlil městský úřad. Ten už je ale několik let v jiné budově. Naopak bude při rekonstrukci do podloubí umístěna pamětní deska připomínající založení československého státu. Byla vyrobena již loni a veřejnosti představena v kostele sv. Mikuláše během svěcení zvonů, nyní je uložena v našem muzeu. Právě u ní se 28. října v podloubí radnice uskuteční první slavnostní akt k 99. výročí založení Československa, jehož význam ještě víc znásobuje fakt, že podle historických pramenů je už od roku 1935 čestným občanem města Bílovce první prezident T. G. Masaryk,” informoval starosta.

Pavel Mrva dodal, že souběžně s rekonstrukcí fasády radnice probíhá i oprava další kulturní památky Bílovce – kaple sv. Barbory v celkové hodnotě zhruba 400 tisíc korun. Tady bude vyměněna měděná střešní krytina včetně bednění, bude provedeno oplechování a ošetření proti dřevokazným činitelům, obnoveny degradované a zavlhlé omítky stěn a následně vymalována hlavní loď, sakristie a přípravna. Také na tuto opravu získalo město dotaci z Ministerstva kultury ČR, Programu regenerace městských památkových rezervací

a městských památkových zón na rok 2017, a to ve výši 158 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám