Hlavní obsah

Renesance Mezinárodního dne žen

Novinky, Jan Beneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmý březen je v kalendáři označen jako Mezinárodní den žen. V České republice tento svátek zažívá svou renesanci a k jeho slavení se každý rok vrací více a více lidí. Na větších či menších sešlostech si MDŽ připomínají města, obce, různé spolky, sdružení i politické strany.

Foto: Vladimír Frouz

Hejtman Plzeňského kraje přišel do Pekla popřát ženám

Článek

Jedna z velkých oslav proběhla ve čtvrtek 3. března v plzeňském kulturním domě Peklo. Tradičně zde celokrajskou oslavu MDŽ pořádá Levicový klub žen, Český svaz žen a Plzeňský krajský výbor KSČM.

Na uvítanou dostala každá z příchozích žen květinu. Předávání se ujali Václav Heřman, zastupitel obvodu Plzeň 1 za KSČM, František Lifka a Radek Uhlíř.

Konec tajností

Květa Šlahúnková z Republikové rady Levicového klubu žen ve svém projevu poznamenala, že je pryč doba, kdy se muži potají „vkrádali“ do květinářství, nebo tajně nosili svým polovičkám bonboniéry. Mezinárodní den žen přestal mít punc čehosi minulého a je přijímán širokou veřejností. Levicové kluby žen se podle Šlahúnkové k MDŽ hlásí od svého vzniku v roce 1992.

Připomenout si Mezinárodní den žen přišel i hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs (ČSSD), náměstkyně hejtmana pro oblast investic, majetku a Centrálního nákupu, příspěvkové organizace JUDr. Zdeňka Lišková (KSČM), či radní Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství Ing. Václav Štekl (KSČM).

Popřát ženám k jejich svátku dorazil také poslanec parlamentu ČR za KSČM Ing. Karel Šidlo, nebo Jan Rejfek, který se bude na podzim ucházet o post senátora. Povinnosti v poslanecké sněmovně nakonec nedovolili účast PhDr. Ing. Mgr. et Mgr. Jiřímu Valentovi. Ženám poslal na dálku alespoň přání a také svoji asistentku Mgr. Hanu Hemzáčkovou, která bude kandidovat do zastupitelstva Plzeňského kraje na kandidátce KSČM.

Za pořadatele nemohla samozřejmě chybět Anděla Kalašová, koordinátorka levicových klubů žen v Plzeňském kraji, nebo Libuše Černá z krajské rady Českého svazu žen. Plzeňský krajský výbor KSČM pak zatupoval mimo jiné jeho předseda Mgr. Miroslav Kavij. Dalším pravidelným hostem je například předseda Plzeňské krajské rady seniorů Leoš Jochec. Účast přesáhla nejen hranice kraje, ale dokonce republiky. Podobně jako v loni doprovodil výpravu z Německa europoslanec za KSČM Jaromír Kohlíček.

Korida v Pekle

Po celé odpoledne byl připraven bohatý program. Již nedílnou součástí oslavy MDŽ v Pekle je vystoupení plzeňských mažoretek Maršálek. Letos Maršálky napochodovaly na parket hned čtyřikrát. Poprvé ve dvojici a pak už běžnějších zástupech ve třech věkových kategoriích.

Neméně zajímavá pak byla produkce Hradeckých panenek z Kralovicka. Ty divákům předvedly taneční scénku s tématem koridy a nechyběl ani býk. Atmosféru divokého západu pak navodily za doprovodu písně „Whisky, to je moje gusto“ a došlo i na kankán.

Snad největší ohlas publika, ale panenky zaznamenaly, když se ozvala melodie z pohádky Mrazík. Polovina tanečnic dosud v kostýmu Nastěnky se pomocí svítivě červené paruky převlékala jak jinak než za Ivánka. Trochu folklóru do Pekla přinesla taneční skupina Okresní rady seniorů Domažlice „Hanka“. Plný parket byl i mezi vystoupeními, kdy k tanci i poslechu hrála až do půl sedmé skupina Harmonie manželů Fajfrlíkových.

Výběr článků

Načítám