Hlavní obsah

Rekvalifikace dají šanci nezaměstnaným, práci najde 9 z 10 absolventů kurzu obsluhy CNC strojů

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes sedm stovek kvalifikovaných dělníků chybí firmám na Šumpersku. Tento podhorský region se přitom stále potýká s vysokou nezaměstnaností. Lidem bez práce pomáhají rekvalifikace.

Foto: SŠŽTS

Rekvalifikace zajišťuje Střední škola železniční, technická a služeb v Šumperku. „Učňovská škola“ sídlí v ulici Generála Krátkého.

Článek

O tom, že mají smysl, vypovídá úspěch loňských absolventů kurzu obsluhy CNC strojů, tedy obráběcích strojů řízených počítačem.

„Osmdesát sedm procent absolventů dostalo práci. A většinou jsou velmi dobře platově ohodnoceni,“ upřesnila Irena Jonová, ředitelka Střední školy železniční, technické a služeb v Šumperku.

Zajišťuje „učňák“, platí „pracák“

Právě „učňovská škola“ v ulici Generála Krátkého rekvalifikace nabízí. Už na jaře nově otevře dvě desítky kurzů. Uhradit školné může úřad práce, a to po úspěšném zvládnutí rekvalifikace.

„Zprostředkovatelé práce sdělí veškeré náležitosti. Kurzy budeme provádět v březnu, dubnu i v květnu,“ uvedla Jonová.

I částečná kvalifikace pomůže

Absolvování kurzu přinese dílčí kvalifikaci, která sice není srovnatelná s výučním listem, přesto však napomůže k pracovnímu zařazení.

„Například povolání obráběče kovů v sobě zahrnuje pět částečných profesních kvalifikací, mezi nimiž je i obsluha CNC strojů. Zvládnutí této dílčí činnosti umožní získat dobrou pracovní pozici, aniž by bylo třeba trávit roky ve škole. V regionu funguje množství velkých i malých strojírenských firem, které hledají i jen částečně kvalifikované dělníky,“ vysvětlila ředitelka.

Málo prodavaček

V regionu schází též na tři stovky prodavačů a prodavaček. Škola dokáže poskytnout potřebnou kvalifikaci rovněž zájemcům o tuto profesi.

V rámci oboru specialista maloobchodu nabízí kurzy pro budoucí pokladní, skladníky, prodavače i manažery prodeje, vzdělává v oblasti evidence zásob a materiálu nebo manipulace se zbožím.

Kurzy pro mechaniky, obráběče kovů i truhláře

Absolvování kurzů poskytne dílčí kvalifikaci také v oborech strojní mechanik, obráběč kovů či truhlář. Škola nabízí kurzy pro opraváře strojů, montéry, zámečníky, soustružníky, frézaře i brusiče kovových materiálů.

„Lze získat také svářecí průkaz pro metodu CO2, nerez, hliník, pájení mědi, ale i pro polyfúzní svařování plastů. Se vzděláváním dospělých má naše škola letité zkušenosti. O kvalitě výuky vypovídá rovněž fakt, že se na nás s žádostí o proškolení zaměstnanců opakovaně obracejí strojírenské firmy z Rýmařovska, Olomoucka i Prostějovska,“ sdělila Jonová.

Výuční list středoškolákům

Ve škole myslí také na absolventy středoškolských strojírenských oborů, kteří by rádi zvýšili svou profesní zdatnost a cenu na trhu práce tím, že k maturitnímu vysvědčení přidají výuční list.

„Mohou se přihlásit do 3. ročníku oboru obráběč kovů. V rámci studia si rozšíří praktické dovednosti, naučí se například obsluhovat CNC stroje. Pokud budou úspěšní, už za jediný školní rok se pochlubí výučním listem,“ doplnila ředitelka.

Reklama

Výběr článků

Načítám