Hlavní obsah

Rekonstruované pokoje z projektu Malé mimi jsou od začátku fungování plně vytížené

Novinky, Kateřina Martykánová

Díky projektu Malé mimi vznikly ve zlínské porodnici KNTB ve Zlíně nové pokoje pro maminky a jejich předčasně narozená miminka. Zájem o pobyt v nich je velký. I proto autoři myšlenky Malé mimi zakládají nadační fond, aby mohli ve své činnosti pokračovat. Projekt je nyní nominován na Cenu Salvator.

Foto: IS produkce

pokoje pro maminky po rekonstrukci

Článek

Když před více než dvěma lety vznikl nápad pokusit se získat finanční prostředky na podporu péče o předčasně narozené děti, netušili ani jeho autoři Martin Gazda (otec předčasně narozené holčičky) a MUDr. Jozef Macko (primář novorozeneckého oddělení Perinatologického centra v KNTB Zlín), jaký zájem jejich myšlenka vyvolá.

Projekt nazvaný Malé mimi měl od svého počátku jasný cíl - získat prostředky na rekonstrukci pokojů, které by umožnily společný pobyt rodičů a předčasně narozených dětí, což by se stalo unikátem v české republice, po vzoru skandinávských zemí.  

„Zájem veřejnosti, firem i řady institucí předčil naše očekávání,“ hodnotí úspěšnost projektu Martin Gazda a doplňuje: „Sbírka, která byla následně vyhlášena, vynesla celkem 7 miliónů korun v hotovosti a zhruba milión korun formou věcných darů od firem i jednotlivců.“

S pomocí vybraných prostředků se tak uskutečnila plánovaná rekonstrukce a od ledna 2017 mohou být pokoje plně využívány. Mezi matkami předčasně narozených dětí je o ně velký zájem. „Už nyní se ukazuje, že bychom "uživili" takových pokojů určitě více,“ říká primář Jozef Macko. „Překvapila nás ochota rodičů být se svým dítětem trvale, nečekali jsme, že tolik rodičů bude tuto snahu mít. Možná v budoucnu budeme schopni pokračovat v rekonstrukcích,” dodal.

Projekt, který vznikl původně jako prostý nápad v hlavách dvou lidí, se v současné době transformuje na nadační fond Malé Mimi, jehož cíl zůstává stejný – podpora péče o předčasně narozené děti v KNTB Zlín, provoz komunitního webu a poradny lékařů a podpora provozu právě otevřených pokojů.

V současné době je projekt Malé mimi pod vedením primáře Macka a Martina Gazdy nominován na ocenění hejtmana Zlínského kraje – Cenu Salvator v kategorii projekty. Hlasování probíhá do 14. dubna na www.cenasalvator.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám