Hlavní obsah

Rekonstrukci bitvy pod Studencem podpořil projekt Čtení pomáhá

Novinky, Tomáš Horyna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstrukce bitvy, která se odehrála v oblasti pod Studencem u České Kamenice jako dozvuky bitvy u Kolína v roce 1757, byla podpořena projektem Čtení pomáhá.

Foto: Tomáš Horyna

Čepobití na náměstí v České Kamenici v roce 2007.

Článek

Letos uplyne 255 let od krvavého rakousko-pruského střetnutí, k němuž došlo v průběhu sedmileté války v roce 1757 v prostoru mezi Českou Kamenicí a Chřibskou. Bitva byla nejvýznamnější vojenskou akcí v historii území Lužických hor i Českého Švýcarska. Těla padlých vojáků z obou znepřátelených stran byla pohřbena do hromadných hrobů u České Kamenice v prostoru Křížového Buku a obce Studený.

Na rekonstrukci, která byla poprvé s úspěchem realizována před pěti lety, se budou podílet nejen členové Občanského sdružení pod Studencem, které je hlavním organizátorem, ale také skupiny historického vojenství z Čech i zahraničí pod odborným vedením Regiment Wied 1762. Pokud se podaří zajistit dostatek finančních prostředků, bude navíc natočeno dvojjazyčné DVD z celé akce, které bude následně distribuováno do škol v ústeckém kraji a německém Budyšíně.

"Letos bude celá akce probíhat opět na stejném místě jako před pěti lety. Čepobití se uskuteční v pátek 20. července na hlavním náměstí v České Kamenici. Program bude pokračovat v sobotu a vyvrcholí v odpoledních hodinách bitvou. Program a ostatní informace naleznou všichni na speciálním webu www.bitvapodstudencem.cz," uvedla a současně pozvala všechny zájemce o tento neobvyklý zážitek Jitka Tůmová, předsedkyně Občanského sdružení pod Studencem.

Díky Ústecké komunitní nadaci byla akce Rekonstrukce bitvy pod Studencem z roku 1757 zařazena do projektu Čtení pomáhá (www.ctenipomaha.cz), který rozdělí každý rok 10 milionů korun na dobročinné účely. O tom, kdo pomoc obdrží, rozhodují dětští čtenáři.

Každé dítě, které se zapojí do projektu, získá po přečtení některé ze seznamu vybraných knih kredit 50 Kč, který bude moci věnovat na jeden z nominovaných dobročinných projektů. Knihy jsou rozděleny do kategorií podle věku čtenářů (1.–5. třída, 6.–9. třída, střední škola). V každé kategorii je k dispozici minimálně 20 knih k přečtení. Charity, kterým mohou čtenáři věnovat své kredity, projekt Čtení pomáhá vybírá ve spolupráci s Fórem dárců, renomovanými neziskovými organizacemi a partnery.

Občanské sdružení pod Studencem vzniklo v roce 2007 jako Občanské sdružení Studený a Lipnice. Hlavním cílem byla rekonstrukce kulturní památky ČR – rozhledny na Studenci u České Kamenice, jejímž majitelem je Město Česká Kamenice. Po dlouhých útrapách se nakonec sen stal skutečností, rozhledna byla zachráněna a 21. června 2009 slavnostně otevřena. Následně se počet členů, vlivem pozitivních ohlasů na činnost sdružení zvýšil a nyní je jich více než 80 z celé ČR i zahraničí. To nemalou měrou přispělo ke změně názvu v roce 2010. Zároveň ale byla zachována památka na důvod vzniku a tak se Studenec v názvu zachoval. V současné době je středem zájmu sdružení snaha o obnovu kulturního dědictví, ochranu přírody a rozvoj turistického ruchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám