Hlavní obsah

Region Rychnovska má novou muzejní expozici Sýpka – muzeum Orlických hor

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S cílem nabídnout turistům a všem návštěvníkům Orlických hor další zajímavou atrakci byla v roce 2011 zahájena v centru horského městečka Rokytnice v Orlických horách přestavba bývalé sýpky z poloviny 19. století na moderní interaktivní muzejní expozici.

Foto: Město Rokytnice v O.h. (archiv)

Nová moderní muzejní expozice "Sýpka – muzeum Orlických hor" bude slavnostně otevřena v sobotu 14. prosince 2013.

Článek

Rekonstrukce objektu je dokončena přesně po dvou letech od slavnostního zahájení a položení symbolického základního kamene, které se událo 14. prosince 2011. Všechny dosavadní práce na projektu Sýpka – muzeum Orlických hor završí slavnostní otevření naplánované na sobotu 14. prosince. 

Petr Hudousek, starosta Rokytnice v Orlických horách o realizaci poznamenal: „Sýpka – muzeum Orlických hor je projekt, u jehož zrodu stálo město Rokytnice v Orlických horách a Královéhradecký kraj, který přišel s myšlenkou adaptovat bývalou sýpku z poloviny 19. století na muzejní expozici o Orlických horách a zřídit tak blíže centra hor další z expozic Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou.“  

Stavebně i funkčně velmi zajímavý projekt, opravdu citlivě přistupující k dochovaným hodnotám interiéru budovy připravila architektonická kancelář Šuda – Horský z Hradce Králové. A výsledek? Původní dřevěné prvky se zde kloubí s moderními stavebními materiály, jakými jsou sklo a ocel.

Jedinečný systém pronikání světla do budovy prostřednictvím proskleného světlíku v hřebenu střechy a skleněných podlah v jednotlivých poschodích zaručuje zajímavý návštěvnický zážitek.

Z dostupných informací lze zjistit, že „autory scénáře a textů expozice Přírodou za řemesly Orlických hor je kolektiv pracovníků Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou ve spolupráci se Správou chráněné krajinné oblasti Orlické hory v Rychnově nad Kněžnou. Její výtvarné řešení navrhli Jakub Horský, Hana Šudová a Petr Šuda. Vlastní realizace potom byla provedena společností Výstavní realizace Praha a preparátorem Jiřím Trojanem s přispěním zaměstnanců Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou.“

Nově vzniklá moderní muzejní expozice Přírodou za řemesly Orlických hor má přibližovat především vazby člověka na prostředí, v němž žije, a zároveň zdůrazňovat závislost řemeslné výroby na místních zdrojích. Prezentována jsou zde řemesla typická pro region Orlických hor jako například sklářství, soukenictví či výroba lubových krabiček.

Druhá polovina expozice seznamuje s místními přírodními podmínkami a právě v této části je jedinečný třípodlažní model biotopu.

Hlavní muzejní expozice obohacuje program Řemesla zaniklá, oživovaná, živá, který na ni tematicky navazuje. Jeho podstatou je stará řemesla nejen vidět, ale také osobně vyzkoušet náročnost některých několika klasických i uměleckých řemesel. Celá expozice i řemeslný program jsou navíc doplněny moderním audiovizuálním zařízením, například systémem interaktivních podlah.

Návštěvník si může zvolit možnost audioprůvodce v českém, německém, anglickém a v brzké době i polském jazyce. Hendikepovaní mají k dispozici videoprůvodce se znakovou řečí a celé muzeum je bezbariérové s možností parkování přímo před budovou.

Sýpka – muzeum Orlických hor bude otevřena denně mimo pondělí od 9:00 do 17:00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám