Hlavní obsah

Ředitelka Waldorfské školy v Příbrami končí, konkurz běží

Novinky, Tomáš Vašíček

Asi před měsícem se občané Příbrami dozvěděli o rezignaci ředitelky Waldorfské školy, Ing. Aleny Mašikové, která funkci opouští z osobních důvodů. Město ihned vyhlásilo na uvolněnou pozici konkurz, ze kterého na konci července vzejde nový ředitel či ředitelka.

Foto: O. Šlechtický, tiskový mluvčí

Otevření nových školek se zúčastnilo nejužší vedení města i hejtman Středočeského kraje.

Článek

O waldorfském školství se v poslední době v Příbrami hodně mluví. Nyní se na Waldorfské škole bude měnit ředitel a zároveň se ve městě otevírají nové školky, z nichž o jedné se uvažovalo jako o waldorfské, z čehož nakonec sešlo.

O waldorfském školství jsme hovořili s Ing. Jurajem Molnárem, radním pro oblast vzdělávání.

Jaký je harmonogram konkurzu na pozici ředitele Waldorfské školy?

Konkurz byl vyhlášen 29. dubna a do 20. května měli zájemci možnost podat si přihlášku. Ke konci měsíce května byla také jmenována konkurzní komise, která se musí nejpozději 12. června sejít a odeslat pozvánky. Nejbližší termín pro konání samotného konkurzu je 27. června, předpokládaný termín účinnosti jmenování nového ředitele či ředitelky je 1. srpna.

Ředitelka byla ve své funkci rok, nyní z osobních důvodů odchází. Jak byste zhodnotil její působení na škole?

Paní inženýrka Alena Mašiková byla dobrou ředitelkou, snažila se pracovat, jak nejlépe uměla, a osobně mě mrzí, že se rozhodla rezignovat. Chtěl bych jí touto cestou mnohokrát poděkovat, protože školu vedla dobře.

Ve středu 29. května byly v Žežické ulici otevřeny dvě nové školky, s celkovou kapacitou 112 míst. Rada města potvrdila svoje rozhodnutí a žádná z tříd nebude waldorfského typu. Proč?

Při zápisech do ostatních školek se ukázalo, že zájem o waldorfské školky je minimální a Rada města se rozhodla, že letos nebude rozšiřovat současný počet míst ve školkách s waldorfským zaměřením. Původně se sice o takové možnosti uvažovalo, ale zájem rodičů a konkrétní čísla ze zápisů jasně determinovala, že výrazně převažuje zájem o klasickou formu školky. Rodiče, kteří mají zájem o waldorfské vzdělávání, jsou ve výrazné menšině a otevření dalších waldorfských tříd by bylo pro tento rok neefektivní.

Do nových školek proběhnou zápisy podle původního plánu, tedy 20. června? A mohou se hlásit i děti z okolních obcí?

Ano, zápisy proběhnou 20. června a šanci umístit sem své děti mají i rodiče z okolí Příbrami.

Město je kritizováno, že ničí waldorfský koncept. Jak byste se k tomu vyjádřil?

Příbram nabízí jak waldorfskou mateřskou, tak základní a střední školu. Waldorfských mateřinek je v celé ČR asi 15, z toho 3 v Praze, základních škol je 12, dvě v hlavním městě a střední školy pouze 4 v celé České republice. Příbram je tedy konceptu waldorfského vzdělávání velmi otevřená. Současné kapacity v Příbrami nikdo neničí, současné třídy na žádném stupni nerušíme, jen počet míst v MŠ se letos navyšovat nebude, to je celé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám