Hlavní obsah

Recyklovat pomáhá už přes 1000 hasičských sborů

Novinky, Radka Patzáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očekávání pro rok 2014 se naplnilo: do projektu kolektivních systémů ELEKTROWIN a ASEKOL se zapojila už tisícovka hasičských sborů a další stále přibývají. Na konci října bylo registrováno už 1026 sborů dobrovolných hasičů (SDH).

Foto: Radka Patzáková
Článek

SDH, které tímto způsobem pomáhají se sběrem a recyklací starého elektra, je už pětina ze všech, které v České republice působí.

Dlouhodobě nejaktivnější jsou přitom hasiči ze středních Čech. Ti tvoří 17 procent všech sborů, které se do projektu dosud zaregistrovaly. Následuje kraj Vysočina s 12 procenty a Jihočeský kraj s 11 procenty.

Aktivita jednotlivých hasičských sborů v rámci projektu je ovšem různě intenzivní. K 30. září 2014 bylo v programu zapojeno 114 sborů, které se sice zaregistrovaly, zatím ale neuskutečnily žádný svoz. Jeden z registrovaných sborů jich naopak realizoval už 30.

„Náš průzkum ukazuje, že se v českých domácnostech nachází až 9 miliónů spotřebičů, které lidé vůbec nepoužívají. Dvakrát více je ještě tzv. historických zařízení, tedy nakoupených před rokem 2005, s jejichž recyklací je třeba v následujících letech rovněž počítat. Je proto skvělé, že nám hasičské sbory pomáhají informovat veřejnost o nutnosti zpětného odběru,“ informovala Kristina Mikulová ze společnosti ASEKOL.

Symbolický šek pro Novou Ves

Tisícím hasičským sborem, který se rozhodl do projektu zapojit, je SDH Nová Ves z Libereckého kraje. Od organizátorů projektu převzali zástupci hasičů z Nové Vsi symbolický šek na 10 000 korun. Za ELEKTROWIN jej 21. října předal jeho generální ředitel Roman Tvrzník, za ASEKOL ředitel Miloslav Kužela.

„Hasiči vždycky pomáhali sbírat šrot a vylepšovali si tak rozpočet. Teď usnadňují svým sousedům odevzdání starých spotřebičů k recyklaci a čerpají za to odměny,“ podotkl ředitel kanceláře Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Jan Aulický, který byl slavnostnímu aktu rovněž přítomen.

„Když se jako host zúčastním výroční valné hromady některého sdružení, za tenhle projekt si vždycky vyslechnu chválu,“ dodal.

„Spolupráce s hasiči je jednou z cest k dalšímu zvyšování zpětného odběru vysloužilých spotřebičů a množství elektra, které se každoročně zrecykluje,“ připomíná generální ředitel ELEKTROWINu Roman Tvrzník. Upozorňuje, že nedávno přijatá novela zákona o odpadech přináší v tomto směru zvýšené požadavky ze strany EU.

Jak se zapojit

Princip programu a podmínky účasti v projektu jsou stále stejně jednoduché. Sbor dobrovolných hasičů zorganizuje sběrnou akci a za vysloužilé elektrospotřebiče obdrží finanční odměnu. Zúčastnit se mohou všechny sbory dobrovolných hasičů. Stačí se zaregistrovat, nejlépe prostřednictvím portálu www.recyklujteshasici.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám