Hlavní obsah

Řeč místa Aldina Popaji a Oldřicha Tichého v Nové galerii

Novinky, Nina Hedwic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová galerie na své půdě představí díla dvou autorů - Aldina Popaji a Oldřicha Tichého. Společně se setkají v rámci výstavy v pražské Nové galerie, na které budou představeny více než čtyři desítky děl pod taktovkou kurátora Ivana Neumanna.

Foto: Nová galerie
Článek

Výstava potrvá do 30. dubna, zahájena bude vernisáží ve čtvrtek 6. dubna od 19:00, komentovaná prohlídka výstavy proběhne ve čtvrtek 20. dubna od 18:00hodin.

Na výstavě v Nové galerii se sešli dva umělci rozdílných generací, rozdílných životních i uměleckých zkušeností a tedy i odlišných způsobů malířského vyjadřování. Společné jim ovšem je spoléhání na sílu prastarého média výtvarného umění, tolikrát během posledního století zpochybněnou, totiž spoléhání na malbu a obraz.

„Tvorba obou autorů dokládá, že obraz je stále znovu a znovu schopen nově se dotýkat aktuálních obsahů lidského prožívání světa. Přes výraznou formovou rozdílnost spojuje tvorbu obou autorů hluboké vědomí vlastních kořenů, nejvnitřnější spojení s místy, na nichž poprvé zakoušeli svět, poprvé si začali uvědomovat váhu života.

Vnímání světa a života nepochybně formoval Oldřichu Tichému častý pobyt uprostřed přírody a nesnadnosti venkovského života v kopcích severní Moravy. Jeho malba cítí hmotu země a rozprostraněnost viditelných věcí, které, dotýkány lidskými životy jsou posly neviditelného.

Aldin Popaja se ve své tvorbě poslední doby obrací k místům plným emotivní síly a tajemnosti. Jako by procházel prostory nekropolí poseté bělavými náhrobními kameny poznamenanými zubem času zvanými stečky s vytesanými a stále záhadnými nerozluštěnými výjevy, znaky a symboly. Je tu ztajena pradávná historie země, promlouvají tu beze slov příběhy a osudy mnoha lidských generací.

Obrazy Aldina Popaji však nezpodobují, nereprodukují viděné, ani nehovoří o hmotnosti a tvrdosti kamene. Takřka lazurní malbou proměňují masivnost kamenných náhrobků v nehmotnou fluidní energii barvy. Nepoddána zemské tíži dává barva vynořovat se nečekaným konfiguracím symbolů a znaků, které navozují tušení dosud neznámých souvislosti,” informoval PhDr. Ivan Neumann.

NOVÁ GALERIE, Balbínova 26, Praha 2

NOVÁ GALERIE, Balbínova 26, Praha 2 Otevírací doba: PO – SO 11:00 – 19:00

www.novagalerie.cz, info@novagalerie.cz, tel: 777 515 515

Reklama

Výběr článků

Načítám