Hlavní obsah

RC modely kamionů v akci. V sobotu se přijďte podívat na zámek do Holešova

Novinky, Dana Podhajská

Zámek Holešov připravuje na sobotu 6. ledna poslední ukázku RC modelů aut v akci. Simulaci dopravního provozu nákladních tahačů a sportovních vozů modeláři veřejnosti předvedou mezi jednou a třetí hodinou odpoledne. Ukázka bude součástí běžné vstupenky na výstavu hobby modelů.

Foto: Dana Podhajská

Modelář Michal Brázdil se svým nákladním tahačem. Co dokáže díky vysílačce a šikovným rukám ukáže v sobotu na výstavě hobby modelů na Zámku Holešov.

Článek

Jedním z modelářů, kteří se na ukázku připravují, je i Michal Brázdil z Holešova. Patří mezi pět kamarádů, kteří tyto akce ve spolupráci se zámkem nabízejí pravidelně každých 14 dní už od první prosincové soboty. 

„Ukazujeme lidem jízdy, všechna auta dohromady. Máme tady čtyři kamiony a několik sportovních aut. Odpovídáme i na dotazy, pokud se lidé chtějí na něco zeptat. Hlavně pro děti je to ohromná podívaná,” popisuje průběh ukázek modelář a posteskne si, že na výstavu s kamarády nestihli sestavit také vysokozdvižný vozík. 

S přípravou ukázek a modelů začali už loni v červnu. Znamenalo to namalovat také gumové rohože, které lze díky standardizovaným rozměrům jakkoli spojovat dohromady s rohožemi dalších modelářů a vytvořit tak opravdu velkou jízdní plochu. Nechybí jí semafory, parkoviště, odstavné plochy ani dopravní značky. Auta mají převodovky, tlumiče a díky speciálním modulům na diváka troubí a blikají jako skutečný náklaďák na dálnici.

„Jsme takoví pacienti, kteří jsou na těch autech závislí,” usměje se Michal Brázdil nad vlastní slabostí a vzápětí vysvětluje, za kolik se dá pořídit základní model tahače. Nenáročný modelář by se mohl vejít do patnácti tisíc. Pokud však touží po dokonalé replice, musí šetřit a přidat minimálně dvojnásobek. 

„Potřebuje stavebnici, pak motor, servořízení, pohon, zvukový modul, ovládání světel a vysílačku. V takové výbavě kamion vyjde na třicet až pětatřicet tisíc,” dodává modelář s tím, že auto se během konstruování musí obrousit, slepit a nabarvit. A pokud bude mít modelář problémy se sháněním náhradních dílů, protáhne se stavba až na čtyři pět měsíců. 

Výstava hobby modelů na holešovském zámku nabízí až do 12. ledna kromě aut také lodě a letadla. Ta největší mají rozpětí křídel sedm metrů, ta nejstarší poprvé vzlétla v roce 1928. Najdou se mezi nimi i jiné rarity, například kopie bombardéru Vickers Wellington, na kterém létali českoslovenští piloti ve druhé světové válce v Anglii. Modelář, který letadlo zkonstruoval podle skutečné předlohy na něm pracoval tři roky. 

Výstava je otevřena od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin denně kromě pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám