Hlavní obsah

Rakovník je branou do křivoklátských lesů i místem s přitažlivými památkami

Novinky, Jiří Cysař

Středočeský Rakovník je jednou z možných vstupních bran do hlubokých křivoklátských lesů. A nebo také vítanou cílovou turistickou stanicí.

Foto: Jana Bečková

Husovo náměstí Rakovník

Článek

Při vstupu na Husovo náměstí jsou příchozí většinou ohromeni jeho značnou rozlohou. S délkou 400 metrů a šířkou 50 metrů se řadí k vůbec největším náměstím v Čechách. Na svém dolním konci je zakončeno chrámem sv. Bartoloměje, v jeho sousedství stojí historická Zvonice. Pokud pak pokračujete dále, dostanete se k Pražské bráně a k Muzeu T. G. Masaryka. 

V Muzeu T. G. Masaryka jsme se prostřednictvím stálých expozicí seznámili s historií kraje a města. Například s těžbou lupku, nutného na výrobu obkladaček, s historií rybářství. Tato část expozice je v dolní části muzea, ale teď již stoupáme po schodech - míříme k další historii města a jeho osobností, které zde žili. Za všechny jmenujme spisovatele a historika Zikmunda Wintra. 

Po prohlídce muzea jsme se vrátili na Husovo náměstí a šli si prohlédnout druhou bránu a to Vysokou bránu, která se nachází asi 300 metrů od středu náměstí a stoupá se k ní kolem Finančního úřadu. Je to další součást zdejšího muzea s možností návštěvy a pamětihodnost města. Na bráně je pamětní deska z druhé světové války věnovaná osvoboditelům města. Odtud jsme si rovněž pořídili snímek vzdálené průmyslové dominanty - továrny na prací prášky. Zajímavé srovnání historie a současnosti. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám