Hlavní obsah

Rakouští čerti působí hrůzostrašně, ale některé české děti by je potřebovaly jako sůl

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zřejmě již navěky jsou pryč ty poklidné oslavy svátku sv. Mikuláše, kdy děti netrpělivě očekávaly příchod čerta, Mikuláše a anděla. Dnes máte v ulicích měst spíše pocit, že vypukla válka.

Foto: Jaroslav Fajtl

Pomohli by rakouští čerti v Čechách?

Článek

Na plzeňských sídlištích potkáte 5. prosince Mikuláše s jeho doprovodem pouze ojediněle. A není se čemu divit. Různě početné skupinky dětí se v tento den baví tím, že neustále hází dělbuchy a další zábavnou pyrotechniku, a to kamkoliv – do odpadkových košů, průchodů, pod automobily a dokonce i do blízkosti kočárku s malým dítětem.

Otázkou je, kde k takovému množství pyrotechniky vůbec přišly, protože osobu starší osmnácti let, které může být toto zboží prodáno, mezi nimi určitě nenajdete.

Zajímavé by však bylo, kdyby mezi takovou skupinku vlítl některý z čertů, kteří jsou k vidění v sousedním Rakousku.

„V sobotu 1. prosince jsme byli v rakouském Mariazellu podívat se na průvod tamějších čertů. Musíme říci, že budili opravdu hrůzu a vůbec se nezdráhali sešlehat lidi metlami z proutků,“ uvedli Jaroslav Fajtl a Lucie Kratochvílová.

Takový čert z Rakouska by ve správnou chvíli určitě zabral. Je velice pravděpodobné, že by kalhoty mnohých „statečných“ pouličních bojovníků, rozhazujících kolem sebe neuvěřitelné množství pyrotechniky, nezůstaly bez poskvrny. A možná by se potom zamysleli i rodiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám