Hlavní obsah

Rakouské cyklostezky přinášejí jedinečné zážitky

Novinky, Vratislav Konečný

Rakousko nabízí milovníkům cyklistiky 14 cyklostezek. Pět z nich se infrastrukturou zařadilo podle Německého cykloklubu (Allgemeine Deutsche Fahrradclub) do kategorie 4 hvězd, znamení maximální pohodlí jak při jízdě, perfektně udržované trasy, hlavně doprovodné služby, jako například cyklovesničky.

Foto: Österreich Werbung, Fotograf: Himsl

Cestou kolem Tauerského jezera

Článek

Zařízení, o kterých si zatím můžeme nechat jen zdát. U nás se za cyklotrasu počítá téměř každá trochu sjízdná stezka, jízda od hospody k hospodě, i když na řadě míst již fungují v zahraničí běžné cyklobusy nebo speciální vlaky.

Pětihvězdičkové ocenění drží Stezka kolem Neziderského jezera v Burgenlandu. Jednou z nejoblíbenějších je Murská cyklostezka ze Salcburku přes Štýrsko až do Slovinska. Začíná v národním parku Vysoké Taury a doprovází řeku Mur až do oblasti Weinland a štýrské oblasti termálních pramenů. Právě jízda kolem Muru je oceňována cyklisty nejen domácími, češtinu zde potkáte velmi často.

Je rozmanitá nejen krajinářsky, ale také kulinářskými zážitky, ochutnáte hodně specialit, užijete sladký život hlavně v jižní části, kde jsou vinice, dýňová pole a jablečné sady.

Oblíbený je rakouský úsek Dunajské cyklostezky, od Pasova po Bratislavu, najet se na ni dá již v Regensburgu: Pojedete kolem Dunaje, přes Linec, Melk, s nádherným klášterem, památek světských i církevních cestou do Vídně uvidíte spoustu, z Vídně už je to pár desítek kilometrů do Bratislavy. 

Drávská cyklostezka je dlouhá asi 360 kilometrů, vede z Toblachu, projedete východní Tyrolsko a Korutany až do slovinského Mariboru, pod štíty Vysokého Tauru a podle Drávy, některé úseky jsou stoupání, klesání, ale kdož cestu jeli, pochvalovali si měnící se krajinu, ve Slovinsku horší cestu.

Alpsko-jadranská cyklostezka vede ze Salzburgu přes Korutany ke Středozemnímu moři. Přejetí Alp je nádherný zážitek, nejdřív se jede podle Salzach a Gasteiner Ache. Tauernským železničním tunelem se přepravíte vlakem. Začíná se u nejvyšší hory Rakouska Grossglockner, končí u Jadranu u italského Tarvisia/Terstu. Dlouhá je asi 750 kilometrů.

Tauernská cyklostezka se startem v Krimmlu končí v Pasově nedaleko našich hranic, většinou vede po asfaltkách. Má mírné převýšení.

Oblíbené příhraniční trasy

Rušno je na příhraničních stezkách, hlavně na jižní Moravě a v oblasti Mühlviertel.

Velmi oblíbená je trasa Via Claudia Augusta z bavorského Donauwörthu, kolem zámku Neuschwanstein, vedoucí přes Rakousko do Altina u Benátek. Měří asi 700 kilometrů, v rakouské části vede většinou kolem Dunaje, v oblasti Allgäu mírně kopcovitá. Potkáte tu převážně rodiny s dětmi.

Lahůdkou je Římská stezka, měřící asi 250 kilometrů. Vede z Pasova nebo Schärdingu, cíle jsou Enna  či Taterské jezero. Značena je tabulkami s  římskou helmicí. Spojuje místa s římskými památkami. Pokud se opravdu chcete v sedle svého dvoukolového oře projet, máte možnost vyzkoušet Eurovelo 9, vede od Baltu až k Jadranu, má několik odboček, ale to je jen pro labužníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám