Hlavní obsah

Ráj na zemi hlásí prodloužení

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šangri-la je nikdy neobjevené údolí blahobytu a blaženosti kdesi v Himálaji. Ráj na zemi, kam každý chce, ale nikdo nezná správnou cestu. Kdo chce proniknout do legendy Šangri-la, je vítán na zlínském zámku, kde stejnojmenná unikátní výstava představuje národy žijící kolem nejvyššího pohoří světa.

Foto: Archív pořadatele

Na indické ulici - koření, zubař i holič v těsném sousedství

Článek

Výstava obsadila prostory po bývalé zámecké restauraci již na jaře a v říjnu měla původně končit. Pro stálý zájem návštěvníků je však nově Šangri-la otevřena do ledna. A stojí za to labyrintem zvláštních místností projít. Je to totiž zřejmě jediné místo na světě, kde během několika minut můžete navštívit džungli i mešitu, pak zamířit do buddhistické svatyně, projít rušnou nákupní indickou ulicí, či hinduistického ašramu. Následně vystoupat na některou z osmitisícovek rozlehlého Himálaje, a poté se spustit až do samotného pekla.

Indii, Tibet, Nepál, Bhútán můžete procestovat za jediné odpoledne nejen pomocí vynikajících fotografií, ale hlavně díky stovkám předmětů, které za dlouhá léta cestování nashromáždil a přivezl do naší republiky cestovatel Rudolf Švaříček.

Unikátní výstava Šangri-la je vhodná pro všechny věkové kategorie. Děti například ocení tygra v džungli, modlitební válečky, zurčící potok nebo možnost pro štěstí si polít vodou sochu Ganéši. Na mnoha místech expozice se návštěvníci mohou také posadit a v klidu se podívat na některý ze zajímavých dokumentů. A nechybí ani působivý sestup do pekla v zámeckém sklepení, kdy cestu lemují různé symboly neřestí.

Výstava má bohatý doprovodný program – v létě zde 13 tibetských mnichů předvedlo čhamové tance, v divadle vystoupil indický taneční soubor Spandan, při hudebním happeningu se podávaly speciality uvařené z jaka, Zlínem prošel dokonce i sněžný muž Yetti.

Chystají se koncerty

Momentálně Šangrila pořádá sérii cestovatelských besed, spojených s promítáním. „Plánujeme na 19. prosince vánoční koncert Roberta Křesťana přímo v prostorách výstavy Šangri-la. A chystáme se už i na nezapomenutelné zakončení výstavy, kdy 19. ledna v Městském divadle Zlín vystoupí v rámci Sametového večera Michal Prokop, Spirituál Kvintet a Marta Kubišová,“ pozval autor výstavy, cestovatel Ruda Švaříček.

Unikátní výstava Šangri-la je na zlínském zámku otevřena od úterý do neděle vždy od 10 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám