Hlavní obsah

Radůza v Malostranské besedě představila své chansonetto a pokřtila knihu povídek

• Aktualizováno
Novinky, Tomáš Kopečný

Osobitá umělkyně Radůza předvedla minulý týden v pražské Malostranské besedě svůj pěvecký, skladatelský a literární talent. Součástí dvou koncertů, jež se vztahovaly k aktuálnímu albu/knize Marathon – příběh běžce, byl také symbolický křest knihy s názvem Čáp nejni kondor.

Článek

Radůza patří k nejvíce osobitým a všestranným tvůrkyním u nás. Loni vydala novou knihu, které bylo zároveň hudební album, s názvem Marathon – příběh běžců. Sama tento počin nazvala chansonetto (šansony a romaneto v jednom) a zabývá se v něm silným tématem válek a bolestmi z jejich ztrát.

Radůza neboli Radka Vranková je česká zpěvačka, multiinstrumentalistka, hudební skladatelka a spisovatelka. V její hudební dráze zanechala výraznou stopu zpěvačka Zuzana Navarová, která ji v roce 1993 objevila a představila širšímu publiku. Kromě ní a skupiny Nerez si také zahrála či spolupracovala například s kapelami Marsyas, Abraxas, Jablkoň, Cymbelín, zpěvákem Michalem Pavlíčkem či zahraniční hvězdami Mikem Oldfieldem a Suzanne Vega.

Kromě tvorby vlastních písní, komponování vážné a scénické hudby se věnuje i literární činnosti. Na kontě má dvě vydané knihy - pohádku pro děti o Mourince a Lojzíkovi a povídky Čáp nejni kondor a také několik divadelních scénářů.

Pro Radůzu jsou vedle nezaměnitelného hlasu a poutavé hudby typické velmi osobní a emotivní texty. Nejen v hudbě, ale i v knihách, které píše.

Důkazem toho je i Čáp nejni kondor, kniha povídek humorně a přesvědčivě pojednávajících o jejím dětství stráveném na venkově, jejíž druhé vydání křtila právě během koncertů v Malostranské besedě. 

Reklama

Výběr článků

Načítám