Hlavní obsah

Radost uzavírá sezónu Špalíčkem a chystá Čokoládové trubičky

Novinky, Simona Polcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nejmenší diváky myslí poslední novinkou sezóny brněnské Divadlo Radost. V režii Michala Sopucha uvede výběr z Hrubínova Špalíčku veršů a pohádek. Premiéra se uskuteční ve čtvrtek 22. června od 18 hodin v prostorách Muzea loutek (vchod do divadla z ulice Cejl).

Foto: Michaela Baladová

Barbora Dobišarová a Vladimír Řezáč jako tatínek a maminka v divadelním Špalíčku veršů a pohádek.

Článek

„Jde o velmi kontaktní inscenaci, která se odehrává doslova na krok od publika a důležitou složku ní tvoří také hudba a výprava. Věříme, že se Špalíček stane ideálním představením pro první setkání dětí s divadlem,“ uvedl k novému titulu mluvčí Radosti Petr Jančařík.

Režisér Sopuch se inspiroval scénářem Pavla Vašíčka, jenž Špalíček inscenoval v Radosti v roce 1979. Autorem aktuální hudby je Mario Buzzi, výtvarnou složku dostala na starost Kateřina Kováčiková. Ze sbírky oblíbených říkadel, veršů, hádanek a pohádek Františka Hrubína dojde na čtyři veršované pohádky – O Koblížkovi, Červenou Karkulku, Kuřátko a obilí a Palečka a jeho kamarády.

Inscenaci Sopuch vytvořil přímo pro komorní prostor Muzea loutek, kam se vejde asi 40 diváků. Pohádky mají kolorit čtyř ročních období a malému Kubíkovi, narozenému na jaře, je vyprávějí maminka a tatínek. Představení vzniklo ve dvou alternacích. Maminku hrají Barbora Dobišarová nebo Veronika Soumarová, tatínka Vladimír Řezáč a Jan Šťava.

V sezóně 2016/17 vznikla v Divadle Radost už dvě zdařilá dětská představení, v obou případech adaptace oblíbených televizních večerníčků. V režii Vlastimila Pešky se zrodila jevištní verze Jáji a Páji, hudebník a režisér Tomáš Kočko se ujal Kubuly a Kuby Kubikuly. Peška pak s humorem sobě vlastním inscenoval také Shakespearovy Veselé paničky windsorské jako povedenou komedii pro dospělé i nenásilnou lekci ze světové dramatiky pro dítka školou povinná.

Na odrostlejší publikum se divadlo zaměří také o prázdninách prostřednictvím talk show Čokoládové trubičky, v níž herci Radosti vedou hovory se známými osobnostmi. Pořad navazuje na oblíbený cyklus Před paravánem a vedle povídání se v něm objevují scénky a písničky z inscenací Radosti. Mnohdy není nouze ani o překvapení pro diváky i samotného hosta. V minulosti pozvání do divadelní talk show přijali např. Bára Hrzánová, Jiří Langmajer nebo Igor Bareš.

Sérii Radostných letních večerů 2017 na Letní scéně ve dvoře odstartují už 29. června Čokoládové trubičky s Miroslavem Táborským, na začátku srpna do Radosti „ke zpovědi“ zavítá herec Václav Vydra či oblíbený římskokatolický kněz polské národnosti Zbigniew Czendlik. Začátky představení pod otevřeným nebem jsou ve 20 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám