Hlavní obsah

Pyšná princezna se procházela poblíž hradu Šaunštejn i malé Pravčické brány

Novinky, Jiří Cysař

Když se řekne Českosaské Švýcarsko, každému se pravděpodobně vybaví Pravčická brána, Hřensko či soutěsky říčky Kamenice. Národní park České Švýcarsko však nabízí mnohem více zajímavých míst i v méně známých lokalitách.

Foto: Jana Bečková

Šaunštejn

Článek

Krajina pískovcových skal v severních Čechách se švýcarským horám příliš nepodobá, název zdejší oblasti dali v 18. století romantičtí malíři Anton Graff a Adrian Zingg, kterým čistá, neposkvrněná příroda pocitově připomínala Švýcarsko.

Vypravili jsme se do obce Jetřichovice. Jedním z turistických cílů je zde naučná stezka Jetřichovické skály, která byla vybudována v roce 1985. Vydali jsme se po žluté turistické značce a podnikli nenáročný výlet kolem restaurace Starého mlýna, po pohodlné lesní cestě podél potoku Jetřichovická Bělá s křišťálově čistou vodou a písčitým dnem. Po zhruba 3 km jsme došli ke zřícenině Dolského mlýna. Písemné zmínky o tomto mlýnu sahají do 16. století.  

Dolský mlýn měl důležité postavení mezi mlýny v kraji. Později sloužil  jako výletní restaurace. Místo je známo spíše z filmových pohádek. Natáčela se zde Pyšná princezna, Ztracený princ či Peklo s princeznou. Voda v říčce Kamenici je tak průzračná, že se zde daří lososům. Odtud pokračujeme do Vysoké Lípy.

Můžeme volit ze dvou variant cesty - buď po modré turistické značce, která je náročnější, nebo odpočinkovou trasu vedoucí z části podél říčky Kamenice, potom vystoupáme na okraj obce. Náročná varianta v sobě skrývá prudké intenzivní stoupání soutěskou mezi skalními útvary zhruba půl kilometru a pak průchod Krásnou Lípou s výhledy do krajiny s nádhernými panoramatickými scenériemi.

Dále jsme po žluté značce zamířili ke skalnímu hradu Šaunštejn. Část cesty vede po asfaltové silnici, poté krátce stoupáme a pokračujeme lesem. První zmínka o tomto místě je z roku 1431. Byla zde nalezena keramika pocházející z 15. století. Skalní vyhlídky jsou přístupné pouze po žebříkových schodech, kterých je zde několik nad sebou. Výhled do okolní krajiny je však odměnou za náročný výstup.

Od loupežnického hradu Šaunštejn je možné pokračovat dále po červené turistické značce k Malé Pravčické bráně, která je odtud vzdálena zhruba kilometr po náročné cestě po vrstevnici a po cestě po vrstevnicích kopce a stoupání po dřevěných schodech. Tento skalní útvar je „zmenšenou kopií“ jednoho z nejpozoruhodnějších skalních útvarů, kterým je symbol NP České Švýcarsko - Pravčická brána.

Od Malé Pravčické brány nás červená turistická trasa dovedla na Mezní louku, která je křižovatkou mnoha turistických stezek a cyklostezek. My se však vrátili kolem hradu Šaunštejn po stejné trase jako k němu k restauraci ve Vysoké Lípě a využili autobusu pro návrat do Jetřichovic.

Výlet je z části pohodlný a nenáročný - z části může být náročný a i adrenalinový, pokud vystoupáte na hrad a od Dolského mlýna jdete po modré značce. Proto je to vhodná kombinace výletu pro všechny skupiny turistů, jelikož jsou volitelné varianty cest. Pokud využijete všechny cíle, je trasa dlouhá přibližně 14 km.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám