Hlavní obsah

Pyrotechnik s archeology vykopávali zbytky ruského bombardéru

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 24. srpna policisté z pyrotechnické služby Policie ČR vyjížděli k obci Kobeřice, kde pracovníci z Muzea městyse Suchdol nad Odrou prováděli vyzvednutí trosek pohřešovaného ruského střemhlavého bombardéru Petljakov Pe – 2. I to je součástí archeologie - nemusí se jednat o starověk.

Foto: Policie ČR

vykopávání ruského bombardéru Pe-2

Článek

Při vytahování a vyzvednutí trosek fragmentů a munice sestřeleného letounu pyrotechnik dohlížel na správný a bezpečný postup při manipulaci a prováděl po celou dobu nutný pyrotechnický dohled na výkopové a vyprošťovací práce.

Na místě archeologové nalezli úlomky kostí, osobní věci pohřešovaných letců, přezky padáků a sedaček, rozlámané pláty mohutného pancéřování, duralové fragmenty konstrukce letadla, oba motory, tlakové lahve, vrtulové listy, a další neidentifikované fragmenty a torza. Vyzvednuta byla také výzbroj bombardéru (torza palubních zbraní, čtyři kusy kulometu různých ráží). Všechny fragmenty a torza letadla se nacházely přibližně v hloubce od půl metru do 4 metrů pod zemským povrchem.

 Většina nalezených věcí byla archeology převezena do muzea, kde budou po očištění a konzervaci vystaveny v letecké expozici muzea. Zajištěná munice, a to devět kusů leteckých pum a časových leteckých granátů, více než desítka nábojů různých ráží byla převezena k likvidaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám