Hlavní obsah

Putovní výstava Pozor! Státní hranice doputovala na Špilberk

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Pozor! Státní hranice zachycuje pětadvacetiletý vývoj na obou stranách hranice mezi Českou republikou a Rakouskem po pádu železné opony. Nainstalovaná je pod širým nebem na severozápadním bastionu brněnského hradu Špilberk.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Autorem výstavy je fotograf Alex Halada, který pochází z Brna a od roku 1982 žije ve Vídni. Spolupracující institucí je Ludwig Boltzmann - Institut für Kriegsfolgen - Forschung/Cluster Geschichte.

Fotografie doprovázejí komentáře a osobní vzpomínky lidí z obou stran hranice. Jsou mezi nimi mladí i dříve narození, prostí občané i nejvyšší představitelé obecních samospráv. Cílem bylo zejména zachytit změny, ke kterým v posledním čtvrtstoletí v tomto regionu došlo a naznačit vyhlídky do budoucna.

Dokumenty jsou umístěny na šestnácti velkoplošných panelech. Expozice byla k vidění již v loňském roce v obcích a městech podél hranice, jako je například Melk, Weitra, Gmünd, Čížov, Laa an der Thaya nebo Poysdorf. Nyní se dostala až do Brna.

Výstava bude přístupná do 9. září, vstup je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám