Hlavní obsah

Putovní výstava Noc divadel objektivem diváků je přes prázdniny k vidění na ledečském hradě

Novinky, Markéta Sýsová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Institut umění - Divadelní ústav a všechna zúčastněná divadla, kterých loni bylo 120, už pilně chystají 3. ročník festivalu Noc divadel. Ta si letos opět klade za cíl přilákat do divadel návštěvníky všech věkových kategorií i zájmů. Naladit se na třetí Noc divadel můžete snímky z loňského ročníku.

Foto: Markéta Sýsová

Vystaveno na dolním nádvoří hradu.

Článek

Noc divadel je večerem nevšedních zážitků, a proto budou mít návštěvníci možnost v divadlech vidět a zažít věci, které jim obvykle během sezóny divadla nenabízejí. V loňských ročnících tak mohli navštívit workshopy, přednášky, autogramiády, prohlídky zákulisí nebo se zúčastnit bourání scény, besed s režiséry či prohlídek zákulisí malých i velkých divadel. Letošní ročník proběhne opět třetí listopadovou sobotu, tedy 21. 11. v divadlech po celé České republice.

V červenci se navíc poprvé představuje výstava 23 fotografií z loňského ročníku Noci divadel. Autory snímků jsou výherci amatérské, divácké soutěže, které vybrala odborná porota složená z produkčního týmu IDU a zástupců profesionálních divadelních fotografů. Úplně poprvé je výstava k vidění na hradě v Ledči nad Sázavou, který je zároveň sídlem divadla Mimochodem.

Výstava byla poprvé otevřena v sobotu 25. července při večerním představení spřízněného divadelního souboru Ampulka z Třebíče. Výstava bude následně k vidění každý víkend během otvírací doby hradu, tj. od 9 do 16 hodin, v prostorách divadla Mimochodem na dolním nádvoří ledečského hradu. Po skončení prázdnin bude kolovat po dalších českých divadlech a zavítá například do divadla DISK, Karlovarského městského divadla či do již zmíněného divadla Ampulka v Třebíči.

Při návštěvě výstavy v Ledči si příchozí mohou prohlédnout i zázemí divadla Mimochodem, které si herci sami upravili pro potřeby divadla. Také je můžete zastihnout, jak zkouší na své srpnové narozeniny.

„Divadlo Mimochodem letos oslaví desáté výročí svého vzniku a při té příležitosti jsme pro diváky připravili speciální komponovaný večer, během kterého uvidí všechny námi doposud nazkoušené hry ve 120 minutách,” přiblížil akci předseda divadla Josef Nádvorník. „Jsme moc rádi, že můžeme výstavu Noc divadel prezentovat jako první. Podařilo se nám využít toho, že jako jedno z mála divadel fungujeme i o prázdninách, proto je možné u nás snímky vystavovat  po velkou část léta. Pro ostatní soubory asi tolik času nezbyde,” dodal.

Divadlo Mimochodem vzniklo v roce 2005 z Činoherní skupiny gymnázia Ledeč nad Sázavou. Nadále se věnuje činohernímu herectví, jmenujme například francouzské komedie Ten, kdo utře nos, Monsieur Amédée či Blbec k večeři. Z českých jsou to Celebrita a Když se zhasne. Divadlu Mimochodem není cizí ani Shakespeare, sehrálo například Sen noci svatojánské a Romea a Julii. Velmi úspěšným počinem byl muzikál pod širým nebem s kapelou a živým zpěvem Balada pro banditu. Spíš pro radost a pro potěšení dětí soubor vystupuje i na různých slavnostech s pohádkami a pověstmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám