Hlavní obsah

Putování po stopách sv. Cyrila a Metoděje zaujalo europoslance ve Štrasburku

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Putování jako zdroj poznání evropské historie i současnosti. To je hlavní smysl nového projektu Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje, který je zaměřen na podporu cestovního ruchu. Ve středu 17. prosince se s ním seznámili poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Foto: Dana Daňová

Olga Sehnalová, Martina Dlabajová, Ladislav Kryštof, Dana Daňová

Článek

Prezentace projektu byla realizována z iniciativy europoslankyň Olgy Sehnalové a Martiny Dlabajové. Jedná se o vůbec první projekt kulturního turismu iniciovaný v ČR, který byl na půdě Evropského parlamentu představen.

O významu a atraktivitě projektu svědčí mj. skutečnost, že v průběhu prezentace vystoupila také předsedkyně Výboru pro kulturu a vzdělávání EP Silvia Costa a předseda Výboru pro dopravu a cestovní ruch EP Michael Cramer.

Zlínský kraj a jeho Centrála cestovního ruchu Východní Moravy na přípravách projektu pracují již několik let.

„Zlínský kraj má veškeré předpoklady takto ambiciózní projekt s evropským rozměrem iniciovat a realizovat. Území kraje historicky patřilo k území Velkomoravské říše, je zde řada přímých památek na cyrilometodějské období. Poutní místo Velehrad rozkvetlo po investicích z posledních let do nevídané krásy, navíc velehradská bazilika patří mezi sedm nejvýznačnějších chrámů světa oceněných papežským vyznamenáním „Zlatá růže“. V kulturní stezce nevidíme jen více než nesporný hospodářský přínos, ale jde zde také o zachování kulturního dědictví i poučení z historie. Právě příběh obou bratrů a výsledky jejich misie jsou cenným historickým odkazem pro dnešní Evropu,” uvedl Ladislav Kryštof, člen rady Zlínského kraje.

Samotnou vizi projektu představila ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová. Spoluorganizátorem je také Zlínský kraj, z něhož obě europoslankyně pocházejí.

Putování po stopách sv. Cyrila a Metoděje propojí moravský Velehrad s desítkou evropských států, které leží v pomyslném trojúhelníku Cařihrad (Istanbul) – Velehrad – Řím. Na trase cyrilometodějských putován leží mnohá známá poutní místa, spojená se jmény dvou nejstarších patronů Evropy.

Kromě Velehradu nebude chybět ani italský Řím či řecká Soluň. Dohromady existuje potenciál pro více než 7500 kilometrů tras. V současnosti jsou již připraveny dva úseky – z Olomouce přes Svatý Hostýn a Zlín do Velehradu a ze slovenského Šaštína přes Strážnici, sv. Antonínek, Ostrožskou Novou Ves a Staré Město do Velehradu.

„K mým nejoblíbenějším stezkám patří moravská cesta proti proudu času ze Svatého Kopečku přes Svatý Hostýn až na Velehrad, kterou poutníci zdolávají po staletí,” vyznává se ke vztahu k Moravě a putování krajinou europoslankyně Martina Dlabajová.

„Stezka je zaměřena na podporu kulturního turismu a v Evropě stále populárnějšího poutního turismu. Tím se přiblíží známým evropským poutním stezkám, např. stezce Svatojakubské. Naprosto unikátní ale bude svým obsahem, kterým je jedinečný kulturně-historický odkaz sv. Cyrila a Metoděje, sjednocující řadu východních i západních národů. Vždyť oba soluňští bratři byli tvůrci slovanského písma, liturgie i práva,“ dodala Dana Daňová.

Reklama

Výběr článků

Načítám