Hlavní obsah

Putin navštívil Petropavlovskou pevnost jak v akčním filmu

Novinky, Vratislav Konečný

Stál jsem před petrohradským vojenským museem Arsenal a prohlížel si těžká děla. Najednou se na obloze objevily dvě helikoptéry. Větší a menší. Přes můstek na Zaječí ostrov, kde stojí Petropavlovská pevnost, se přeřítila černá esuvéčka. Zaujala na nábřeží obranné pozice, vyskákali střelci.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Větší z helikoptér přistála. Premiér Putin přiletěl na návštěvu. Mám rád akční filmy, tohle byla realita v přímém přenosu. Vyrazil jsem vstříc vzácné návštěvě, ale ochranka na mostě byla nekompromisní. Nevím, jaká opatření vládla v pevnosti, ale jako by se zastavil čas. Nebo jen lidé kolem.

Po asi 20 minutách střelci zpozorněli, jejich pán vykráčel z brány, nasedl do helikoptéry, jištěn druhou ze vzduchu. Esuvéčka v oblaku prachu elegantně odsvištěla a pevnost, která vznikla rok před stavbou města na Něvě, byla znovu provozuschopná.

Politik a opilec car Petr I. provedl první výkop

Pevnost navrhl hrabě Golovin, zkušený vojevůdce a první ruský kancléř. Měla chránit přístav, být námořní základnou a kolem se mělo rozrůst město.

První výkop provedl car Petr I. v květnu roku 1703, teprve poté začaly tisíce nevolníků zatloukat dubové kmeny do bažin a stavět Petrovo město. Car jich prý sám několik umlátil, pracovali prý pomalu. Na jedné straně to byl velký politik, na straně druhé šílenec a totální alkoholik. A z pevnosti, která měla chránit před Švédy, se stalo jedno velké vězení, v kobce tu byl i Petrův syn Alexej. V průběhu dalších desítek a stovek let tu seděli Dostojevský, Gorký, Trocký, Leninův bratr Alexander.

Stojím před štíhlou, 122 metrů vysokou pozlacenou věží a vybírám, které z muzeí navštívit. Je jich řada od kosmonautiky po muzeum Pítěru, tiskařské, klenotnice, hrobky. Co mne překvapilo, je vnitřní výzdoba kostela, čekal jsem pravoslaví jako v Isakijevském chrámu nebo chrámu Krista na Krvi, ale je tu barokní zařízení. I sargofágy nejmocnějších Rusů jsou prosté, žádná pompéznost jako například u Habsburků.

Chrám byl dokončen v roce 1733, až po Petrově smrti. Město zvelebila Kateřina II. Pevnost se využívá jako místo k rekreaci, procházkám, je odtud nádherný pohled na Zimní palác, nyní Ermitáž, Admiralitu. Na písečném břehu se randí, piknikuje. A pozorovat odtud bílé noci nebo jen zvedání mostů nad ránem, to je silný zážitek. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám