Hlavní obsah

Pustevny v Beskydech přivítaly běžce do vrchu

Novinky, Josef Zajíc

Již 43. ročník závodu Běhu do vrchu se konal v sobotu 8. prosince na beskydských Pustevnách. Ve 12 hodin vyběhlo 260 žen, mužů a mladých závodníků na trať. Odměnou jim byly nejen diplomy a ceny, ale také nádherné počasí.

Foto: Josef Zajíc

Běh do vrchu na Pustevny. Bylo vidět až na vrcholky Jeseníků. 8.12.2012

Článek

Závod připravili pořadatelé ze Sportovního klubu SKIALPIN Pustevny. Start byl na dolní stanici lanovky v Trojanovicích-Ráztoce 620 m. n. m a cíl po 6400 metrech na horní stanici lanovky na Pustevnách ve výšce 1018 m. n. m.

Zatímco osobní věci na převlečení závodníků putovalo lanovkou, kterou se svezli i členové doprovodu a další turisté, závodníci vyběhli ve 12 hodin do cíle. Lanová dráha má šikmou vzdálenost 1637 m a dovede přepravit až 900 osob za hodinu.

Závodníky čekalo převýšení 400 m a krásné, leč mrazivé počasí. Ještě před startem bylo dole -8 stupňů. Modrá obloha a jiskřivě bílý sníh spolu s nádhernými stavbami Libušínem a Maměnkou (1898) z dílny slovenského architekta Dušana Jurkoviče a historickou, téměř stoletou dřevěnou zvoničkou vytvořily závodu až pohádkový kolorit. Z Pusteven byl vidět nejen vrchol Radhoště (1129 m. n. m.), ale i zasněžené vrcholky Jeseníků.

První závodník Michal Pinkas z atletického oddílu Slavia Havířov se v cíli objevil již za 26 minut a 47 sekund. Těsně v závěsu za ním doběhl Martin Holiš ze Zubří, který trať uběhl za 27:21 min. před třetím Janem Poláškem, také z atletického oddílu Slavia Havířov (27:37).

Nejrychlejší žena Alice Martikánová z Frýdku-Místku doběhla na horní stanici lanovky na Pustevnách za 33:28 min. Na druhém místě v čase 35:54 doběhla Alena Krcháková z AC Moravská Slávia následovaná třetí ženou v cíli, Dorotou Drozdovou ze stejného oddílu - ta trať zdolala za 35:57 min.

Pod doběhu všech závodnic a závodníků byli vždy tři nejlepší ze všech devíti vyhlášených kategorií odměněni cenami a diplomy. Každý závodník obdržel občerstvení a tričko s emblémem závodu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám