Hlavní obsah

Ptačí uprchlící, ibisové skalní, jsou opět ve své voliéře

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Když 29. února protrhla záplava těžkého sněhu část pletiva voliéry, kde žilo 18 ibisů skalních, nastal v pražské zoo poplach. Ptáci využili trhliny a vydali se na výlet. Okamžitě se rozjela velká pátrací a záchranná akce.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha

Vzácní ibisové už krouží v opravené a upravené voliéře

Článek

Neodchytávali jen pracovníci zahrady, pomáhala i veřejnost, hlavně informacemi o výskytu. Nakonec se až na jednoho vrátili zpět. Uhynulo nezkušené mládě, kterému se ucpala střeva, protože sezoblo vše, na co přišlo.

Uprchlíci se rozletěli do širokého okolí, nejdále lovili ibise u Dobřichovic, dalšího u Brandýsa nad Labem. K odchytu záchranáři používali i rybářské podběráky.

Zase doma, v zabezpečené voliéře

„Do zrekonstruované a zmodernizované voliéry byli vypuštěni v pátek, pro návštěvníky je jejich expozice zpřístupněna od soboty 5. listopadu. Spolu s ibisi skalními se do voliéry vracejí či postupně budou vracet i další druhy, např. jeřábi panenští, nesyti afričtí, čírky úzkozubé, ibisové hagedaši či supi mrchožraví,” informovala mluvčí zoo Praha Hana Matoušů.

Reklama

Výběr článků

Načítám