Hlavní obsah

Prvorepublikové a protektorátní filmové hvězdy na besedě v Krajské knihovně Vysočiny

Novinky, Robert Rohál

Hvězdy prvorepublikového a protektorátního filmu jsou tématem besedy, kterou pořádá v úterý 24. září od 17 hodin Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě, a to v učebně v České pojišťovně. Přednášejícím bude filmový historik, herec a dnes i spisovatel Jiří Bartoň.

Foto: Stanislav Chlumecký

Filmový historik, herec a dnes už také spisovatel Jiří Bartoň.

Článek

Protagonista besedy vychází z Velké knihy herců první republiky a protektorátu, kterou napsal spolu s Robertem Rohálem. Obsáhlá publikace, kterou vydalo nakladatelství Petrklíč, se zabývá předtím nepříliš publikovanými skutečnostmi, ale snaží se jít pod povrch.

Kniha odhaluje některé osudové kroky, situace a tajemství, ale rozebírá také jejich dílo a postoje. Vedle kapitol zabývajících se nejznámějšími umělci Adinou Mandlovou, Lídou Baarovou, Hugo Haasem, Jiřinou Štěpničkovou, Rolfem Wankou, Věrou Ferbasovou, Hanou Vítovou, Karlem Hašlerem, Annou Letenskou a mnoha dalších se čtenář a potažmo návštěvník besedy seznámí i s osudy Jarmily Bechyňové, Františka Vnoučka nebo Zdeny Kavkové.

Rodák z Kyjova Jiří Bartoň (*1977) vystudoval střední knihovnickou školu. Po maturitě nastoupil na místo jevištního technika v Městském divadle Brno. Zde také v roce 1996 poprvé vystoupil na profesionální scéně v Shakespearově Othellovi v roličce vojáka. Během té doby začal soukromě studovat herectví u Ladislavy Dujsíkové a později u herečky Miroslavy Kolářové.

V roce 2004 zakončil studia divadelní a filmové vědy na FF MU v Brně, kde současně působil v několika studentských souborech a také v alternativním divadle Čára. V období let 2008 až 2013 byl ve stálém angažmá v Divadle Šumperk, kde vytvořil řadu pozoruhodných rolí (Gooper v Kočce na rozpálené střeše, Derbak v Baladě pro banditu, Calandro v Calandriádě, Jevgenij Dorn v Rackovi, Osip v Revizorovi Ross v Macbethovi, Antonín Důra v Rozmarném létu nebo titulní postava v Mastičkáři).

Dnes je na volné noze a žije v Praze. Objevil se v několika televizních kriminálních seriálech (například Atentát Expozitura, Vraždy v kruhu, Specialisté, Případy prvního oddělení nebo Za sklom). Několikrát se objevil i v americké a německé produkci.

Zatímco loni hrál v německém historickém filmu Ottilie von Faber-Castell, kde vytvořil roli okultisty Aleistera Crowleyho, koncem letošního roku se objeví v jedné z rolí v novém českém filmu Promlčeno.

Na jevišti hraje v inscenacích Pan Kaplan má stále třídu rád, Everyman a Leviatan, kde má hlavní role. V říjnu bude mít v pražském Divadle U22 premiéru hra německého autora Davida Giesselmanna O klucích aneb Jsem kuchta! - Vtipnou, ale také sarkastickou, ironickou a absurdní hru o chování dnešní mládeže, v níž se autor po svém vyrovnává s narůstajícím násilím nudící se mladé generace, režíruje Roman Urbanec. Bartoň zde ztvárňuje státního zástupce Aschenbacha.

Jiří Bartoň vystupuje také na koncertních pódiích jako šansoniér, a to ve vlastním recitálu Staré filmové melodie. Vedle toho se zajímá také o numerologii a dva roky působí jako pedagog na Mezinárodní konzervatoři Praha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám