Hlavní obsah

První ročník rožnovského Garden Food Festivalu přilákal do parku přes deset tisíc návštěvníků

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádné gastronomické lahůdky i osvědčená valašské speciality, hvězdní hosté a atraktivní kuchařské show. Takový byl první ročník festivalu v Rožnově pod Radhoštěm. V Městském parku mohli během prvního prázdninového víkendu ochutnávat z nabídky více než 60 restaurací a regionálních vystavovatelů.

Foto: Garden Food festival

Zdeněk Pohlreich v akci

Článek

„Už zájem lidí na sociálních sítích naznačoval vysokou návštěvnost, což se ve skutečnosti i potvrdilo,“ uvedl za organizátory festivalu Pavel Vysloužil a dodal: „Jsme rádi, že se nám v Rožnově podařilo uspořádat akci, která zde dosud chyběla, a že sklidila u lidí takový ohlas.“

Velká návštěvnost potěšila i starostu města Rožnov pod Radhoštěm. „Našim cílem byla spokojenost lidí, a to se naplnilo. Já osobně mám největší radost, že přišlo hodně domácích lidí, protože jsme akci připravovali hlavně pro ně,“ hodnotí festival starosta Radim Holiš.

Pro návštěvníky festivalu během víkendu uvařili kuchaři z lokálních restaurací z Valašska i z dalších koutů Česka, nechyběly ani kuchyně zahraniční. Největší zájem byl o maso z šedesátikilového pštrosa rožněného vcelku a další pštrosí speciality, burgery na všechny možné způsoby, zmrzliny s netradiční slanou i sladkou příchutí, paštiky s trhaným masem, domácí buchty a další regionální speciality.

Nejlepší restaurací se podle hlasování návštěvníků stal olomoucký Lobster restaurant, který zde slavil úspěch s pošírovaným humrem a šafránovým rizotem. Na druhém místě se umístil Lesní hotel Rekovice následovaný místní restaurací City Club & Restaurant.

Hlavní hvězdou festivalu byl Zděnek Pohlreich, který se zde představil s novým projektem Wheels restaurant. Společně se svým týmem uvařil tříchodové degustační menu a servíroval ho v netradičních kulisách své mobilní klimatizované restauraci s terasou, salonkem i venkovním posezením a svým hostům nabídl mimořádný kulinářský zážitek. Po oba dny měla tato originální restaurace zcela vyprodanou kapacitu a obsloužila na čtyři sta hostů.

Návštěvníci si nenechali ujít živá vystoupení nejlepších českých kuchařů v čele se Zdeňkem Pohlreichem, Nechyběl ani michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek, Pavel Sapík nebo cukrářka Iveta Fabešová, která se s hosty podělila o recept na oblíbené makronky.

Festival nabídl vytáčení prvního letošního medu, papričkovou show, netradiční pokusy v kuchyni, i dětskou zónu pro nejmenší návštěvníky. Nabitým dvoudenním programem provedla herečka, spisovatelka a zapálená kuchařka Markéta Hrubešová.

Organizátoři na závěr festivalu předali přebytky jídla humanitární organizaci Potravinová banka ve Zlínském kraji. „Jídlo z Garden Food Festivalu putuje do azylových domů pro maminky s dětmi a pro lidi bez domova do Vsetína a Otrokovic, do nocleháren pro lidi bez domova v Rožnově pod Radhoštem a Valašském Meziříčí. Celkem bude potravinovou pomocí z festivalu podpořeno zhruba 120 osob,“ shrnuje Michal Trčálek, předseda Potravinové banky ve Zlínském kraji, z. s.

Letošní sérii Garden Food Festivalu uzavře za dva měsíce poslední zastávka ve Zlíně. Zde se milovníci dobrého jídla potkají v sobotu 1. a v neděli 2. září. Třetí ročník festivalu se představí nově v areálu Filmových ateliérů na Kudlově.

Reklama

Výběr článků

Načítám