Hlavní obsah

První premiérou nové sezony Městského divadla Brno je Žebrácká opera Václava Havla

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havlova Žebrácká opera vznikla v roce 1972 na motivy stejnojmenné satiry J. Gaye z roku 1728. Ta svého času byla inspirací světoznámé adaptace B. Brechta a K. Weilla, také u nás hojně uváděnou. Premiérová představení Havlovy hry v Městském divadle Brno se konají 14. a 15. září na jevišti Činoherní scény.

Foto: MdB
Článek

Autor napsal Žebráckou operu na objednávku pražského Činoherního klubu. Přirozeně, že v „normalizačním“ období hra zakázaného dramatika být uvedena nemohla. Nastudoval ji o tři roky později Andrej Krob se svým amatérským Divadlem na tahu.

Po premiéře, která se konala 1. listopadu 1975 v počernickém hostinci U Čelikovských, následovala policejní šetření a zásahy proti autorovi, hercům i divákům. Na profesionální scéně byla u nás hra uvedena až v červnu 1990 v Činoherním klubu v režii Jiřího Menzela, který ji pak i zfilmoval.

Gayova předloha posloužila Havlovi pro vlastní drama. Hru, v níž dva šéfové konkurenčních zločineckých gangů Macheath a Peachum a zkorumpovaný šéf policie Lockit bojují o moc nad londýnským podsvětím, zbavuje veškeré romantiky a sentimentu. Princip bezzásadovosti a lži je doveden ad absurdum: Lže každý každému, každý každého zrazuje, nikdo není tím, kým se zdá být. Vítězí pragmatický cynismus. Téma je umocněno jazykem v groteskním kontrastu s „charakterem“ postav.

Havlova Žebrácká opera je Havlovou divácky nejpřitažlivější hrou a a ani dnes nepozbyla nic na své aktuálnosti. Politické hry a hrátky, ohýbání pravdy, manipulace, boj o přízeň voličů a moc, bohužel dominují i v naší soudobé „svobodné“ společnosti.

Inscenaci v MdB nastudovala pohostinsky režisérka Hana Burešová v dramaturgii Štěpána Otčenáška a s hudbou Petra Hromádky. Autorem scény je Tomáš Rusín, kostýmy navrhla Zuzana Štefunková-Rusínová.

Zločineckým gangům budou v hlavních rolích šéfovat Petr Štěpán a Jan Mazák, kteří se na jevišti Činoherní scény setkají s Markétou Sedláčkovou, Katarínou Mikulovou, Viktorem Skálou, Eliškou Skálovou, Alešem Slaninou, Alenou Antalovou, Radkou Coufalovou, Alanem Novotným, Igorem Ondříčkem a dalšími.

Slavnostní premiéra se uskuteční v sobotu 14. a v neděli 15. září v Městském divadle Brno.

Reklama

Výběr článků

Načítám