Hlavní obsah

První pěvecké ostruhy získala Hana Buštíková, polovina dua Kamelie, ve skupině Bukanýři

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Jsou dvě a pětatřicet let vystupují jako duo Kamelie. Hana Buštíková a Dana Vlková jsou ostřílené zpěvačky, které ale před érou Kamelií vystřídaly několik kapel. Zatímco Dana Vlková začínala ve vokálním sboru Jezinky, Hana Buštíková se proslavila ve skupině Bukanýři.

Foto: archiv autora

Hana Buštíková ve svých začátcích.

Článek

S muzikou a zpíváním začínala Hana Buštíková, jinak rodačka z Valašského Meziříčí, už coby malá holka. Na základní škole zpívala v pěveckém sboru, přičemž osm let se učila hrát na klavír a od čtrnácti to zkoušela i s kytarou. Studovala stavební průmyslovku, ale více ji to táhlo přece jenom ke zpívání. Pěvecké štěstí zkusila na soutěži v Rožnově pod Radhoštěm a vyhrála. Úspěch jí pak přinesl angažmá v místní kapele Elektron.

Další postup se projevil v talentových soutěžích o Havířskou zlatou růži (3. místo) a Třineckou zlatou loutnu, kterou vyhrála. Na základě toho ji pozvali do ostravského rozhlasu - a výsledkem byla první nahrávka se jmenovala Párek bílejch klokanů, což byl začátek. Vzápětí natočila u Pantonu dvě písničky (Život zůstává stát, Ať se nebojí) na singl a její nahrávací kariéra mohla začít, rok potom vystupovala se skupinou zpívajícího textaře, moderátora a komika Luďka Nekudy.

Do května 1972 pracovala  jako projektantka v rožnovské Tesle, ale v polovině téhož roku se stala profesionální zpěvačkou a sólistkou v ostravské a tehdy velice populární folk-rockové kapele Bukanýři. Díky tomu se dostala do povědomí nejen československého, ale také polského publika. V Polsku totiž Bukanýři vystupovali poměrně často a mladé, pohledné a talentované zpěvačky si nešlo nevšimnout.

Za Janu Brejchovou zpívala v detektivce Pokus o vraždu (1973) písničku Velká cena. O rok později se objevila ve filmu Muž z Londýna (1974), ale byla především zpěvačkou. Z písniček, které se v jejím podání líbily, to byla třeba hitovka Kapela mého strýce Michaela.

Když v polovině 70. let odešla do Prahy, vystupovala v programu Josefa Laufera, kde tvořila s Janou Giergielovou a Danou Vlkovou vokální trio. "Nejkrásnější dívčí trio ve střední Evropě" (jak se mu tenkrát přezdívalo) se podílelo nejen na Lauferově albu Dospělým dětem (pamětníkům se určitě vybaví písničkou Juliána), ale se skladbou Díky vám soutěžilo i na festivalu Děčínská kotva.

V roce 1978 se Hana Buštíková stala pěveckou partnerkou Jiřího Korna v jeho revuálně pojaté koncertní show Zpívat jako déšť. S Kornem, s nímž natočila duet Cindy, si ostatně zahrála také ve filmech (Sólo pro starou dámu, Trhák, Anděl s ďáblem v těle).

Nadále točila sólové písničky, ale zásadní změna proběhla v roce 1980, kdy se domluvila na společném zpívání a vystupování s Danou Vlkovou - a vzniklo duo Kamelie. Spojením s Petrem a Pavlem ORM vyšla během let řada desek s diskotékově laděnými písničkami, z nichž se staly hity (Jako Robinson, Formule jedna, V rytmu galaxie, Cukr, káva, limonáda).

Za pětatřicet let činnosti slavily Kamelie úspěchy nejen v tuzemsku, ale třeba i před německým publikem. Vystupovaly dokonce i v exotickém Japonsku a na svém kontě mají plejádu šlágrů. Koncem letošního roku jim vyšlo u Supraphonu novinkové album Trend.

Reklama

Výběr článků

Načítám