Hlavní obsah

První májový den v Bohumíně bude kromě polibků patřit i soubojům o ušlechtilé dámy

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už pošesté se v Bohumíně budou zamilovaní líbat na prvního máje u žáby na náměstí. Právě tento chrlič z místní kašny Soutok Odry s Olší má totiž první květnový den nejsilnější magickou moc. Kdo se u něj na prvního máje políbí, má šanci, že mu láska vydrží navždy.

Foto: Město Bohumín

Ilustrační foto

Článek

Letos se k prvomájovým polibkům u kouzelné žáby sjedou ovšem i rytíři z Ostravy i Bohumína a svedou souboje o ušlechtilé dámy. Ve středu 1. května se na bohumínském náměstí T. G. Masaryka bude od 17 hodin bojovat, ale také tančit, žonglovat a rytíři budou i básnit. A nebudou chybět ani kolotočáři s historickým kolotočem.

"K prvnímu máji patří v Bohumíně nejen políbení pod rozkvetlou třešní, ale také líbání u kašny. Letos jsme se přitom zaměřili na rodiny s dětmi a připravili jsme k líbání rytířské souboje, tance Orientu a renesance, rytířské básně a žonglování. Své umění předvedou návštěvníkům přímo pod širým nebem Rytíři Svatého grálu Ostrava a místní rytíři ze Skupiny Oderberg," uvedla za pořadatele z K3 Bohumín Radana Vozňáková.

Na akci bude připraveno i občerstvení v podobě grilovaného masa, klobásek nebo bramborových placek, děti si budou moci pochutnat na cukrové vatě nebo na ledové tříšti, dospělí zase na pivu.

Zamilovaní se u fontány scházejí pravidelně

Fontána Soutok Odry s Olší stojí na náměstí T. G. Masaryka od roku 2008. Pochází z dílny akademického sochaře Václava Fidricha. Tvoří ji dva čtyřmetrové mramorové sloupy, které symbolizují bohumínské řeky Odru a Olši. Sloupy doplňují čtyři chrliče, které znázorňují zvířata žijící v okolí těchto řek – žábu, ledňáčka, rybu a hada.

Chrliče však mají ještě jednu, hlubší symboliku. Žába znamená lásku, ryba pak mlčenlivost, ledňáček – krásu a had – bohatství. Přesně před šesti lety na prvního máje začala ve fontáně tryskat voda, když se zde symbolicky Odra s Olší poprvé políbily. A od té doby se chodí ke kašně líbat i zamilovaní.

Reklama

Výběr článků

Načítám