Hlavní obsah

První máj na Slovácku

Novinky, Veronika Friedlová

První máj neboli Svátek práce se v České republice slaví od roku 1890. Původ tohoto svátku sahá až do USA, kde byl Svátek práce vyhlášen jako připomenutí stávky dělníků z Chicaga. Letos nám vychází na středu, a tak si můžeme zpestřit pracovní týden přímo v polovině. A kam tedy vyrazit?

Foto: Archiv Parku Rochus

Posezení u májky - Park Rochus

Článek

První květnový den lze oslavit mnohými způsoby, neboť právě v tento den se na Slovácku odehrává několik již tradičních akcí.

Tak například na Rochusu v Uherském Hradišti pořádají Otevírání pastvin a stavění máje. Tu pro vás připraví mařacká chasa a folklorní soubor Cifra. Od 10.00 do 17.00 hodin se tak budete moci kochat výhledem na Uherské Hradiště a pohoří Chřibů a při tom shlédnout ukázku lidových řemesel, ochutnat tradiční gastronomické speciality, připít si vínem od místních vinařů, Jarošovským pivem nebo si projít naučná stanoviště. Děti zabaví minizoo hospodářských zvířat nebo tvořivé dílničky. Zajímavým bodem programu bude také ukázka práce s pasteveckým psem.

Začátek května se neodmyslitelně pojí také se zahájením plavební sezóny na Baťově kanále. A tak některá přístaviště otevírají své brány právě první květnový den. Připraveni na návštěvníky budou například ve Strážnici, v Sudoměřicích (technická památka Výklopník) nebo Veselí nad Moravou, vždy od 14.00 hodin. Mimo plavby na lodích se můžete těšit i na doprovodné programy, například v podobě hudebních vystoupení. V největším přístavu Baťova kanálu – Petrově, na Vás budou čekat už od 10.00 hodin.

A protože jsme na Slovácku, den volna se neobejde bez dobrého jídla a pití. Ve středu 1. května se tak v Uherském Hradišti bude konat tradiční výstava vín, a to na zimním stadionu. Nebojte, brusle nebudete potřebovat. Hlavně se dobře vyspat a přijít včas, šampioni se totiž budou nalévat už od 9.00 hodin. K tomu zahraje cimbálová muzika Bálešáci a dotvoří tak atmosféru této jedinečné akce.

Raději pivo, než-li víno? Není problém, ale dá se stihnout obojí, ostatně ze zimního stadionu v Uherském Hradišti je to příjemnou půlhodinku do Jarošovského pivovaru, kde bude veselo už od na 10.00 hodin na Dnu otevřených dveří. Piva bude hojně taky například ve Veselí nad Moravou na tradičním Veselském pivním koštu.

A až se budete vracet domů, nezapomeňte se se svou drahou polovičkou políbit pod rozkvetlou třešní a oslavit tak lásky čas! Ve čtvrtek jdeme sice zase do práce, ale není proč zoufat, pátek bude za dveřmi...

Reklama

Výběr článků

Načítám