Hlavní obsah

První český michelinský kuchař připraví večeři na festivalu v Karlovicích

Novinky, Martina Žáčková

Svátek gurmánů i milovníků valašské kuchyně - to je Karlovský gastrofestival. Jedinečná kulinářská událost už posedmé přivítá návštěvníky o prvním říjnovém víkendu ve Velkých Karlovicích. Nabídne ochutnávky (nejen) valašských specialit, farmářský trh nebo soutěž o nejlepší frgál i galavečeře pro náročné.

Foto: archiv Karlovského gastrofestivalu

Pavel Pospíšil působí v Německu, návštěva Velkých Karlovic bude jedinečnou příležitostí ochutnat jeho speciality.

Článek

Při nich ve Velkých Karlovicích každoročně hostují kuchařské osobnosti s michelinskou hvězdou. Letos se pořadatelům podařilo k účasti získat Pavla Pospíšila, historicky prvního Čecha, který získal toto prestižní ocenění.

„Michelinské galavečeře u nás bývají vždy vyprodané, hosté velmi vítají tuto možnost poznat um michelinských kuchařů, za nimiž by jinak museli cestovat často i stovky kilometrů daleko,” vysvětlil Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu.

V minulých letech Karlovský gastrofestival přivítal michelinské šéfkuchaře z Itálie, Maďarska i oba aktuální držitele této hvězdy v České republice Oldřicha Sahajdáka a Romana Pauluse.

„Letos uzavřeme český „trojlístek“ díky Pavlu Pospíšilovi, který získal hvězdičku v Německu, kde trvale žije. Pavel Pospíšil se gastrofestivalů a podobných akcí účastní zcela výjimečně, o to větší radost máme, že přijal naše pozvání,” dodal Blabla.

Pospíšil připraví pro zájemce sobotní michelinskou večeři a v neděli pak oběd.

Ochutnávka s turistickými zastávkami

Karlovský gastrofestival se během uplynulých šesti let zařadil mezi největší kulinářské akce v ČR, jen loni jej navštívilo na 30 tisíc lidí. Vstup je tradičně zdarma a vedle programu je pro návštěvníky atraktivní i místo konání - uprostřed přírody CHKO Beskydy, v malebném údolí Léskové ve Velkých Karlovicích u hranice se Slovenskem.

Ochutnávku specialit kuchařů místních hotelů, penzionů a restaurací tak mohou návštěvníci spojit s procházkou půvabnou valašskou krajinou.

Celkem 14 gastro zastávek je rozeseto v údolí Léskové ve vzdálenosti do 3,5 km a hosté se mezi nimi mohou projít po cyklostezce Bečva nebo se svézt turistickým vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem.

Nezapomeňte na nejlepší frgál

Kromě nejrůznějších specialit bude opět součástí i mezinárodní farmářský trh plný poctivých domácích produktů.

Vrcholem festivalu bývá nedělní soutěž o nejlepší frgál. Při ní porotci i návštěvníci každoročně ochutnávají a hodnotí desítky těchto typických valašských koláčů od profesionálů i domácích pekařek.

Součástí jsou i kuchařské show, soutěž o nejlepší klobásu, řemeslný jarmark, posezení s cimbálovými muzikami, zábava a atrakce pro děti, barmanské večery či jedinečná frgálová manufaktura, kde si mohou děti i dospělí pod vedením profesionálních pekařek sami vyzkoušet výrobu těchto koláčů.

Tipy z letošního programu:

2. a 4. 10. Galavečeře Spa hotelu Lanterna

3. – 4. 10. Gastro tour: ochutnávky specialit v údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, frgálová manufaktura

3. 10. Soutěž o nejlepší klobásu

3. 10. Michelinská galavečeře Pavla Pospíšila

3. 10. Galavečeře hotelu Horal

4. 10. Michelinský oběd Pavla Pospíšila

4. 10. Soutěž o nejlepší valašský frgál 

Reklama

Výběr článků

Načítám