Hlavní obsah

Prvňáčky vítali ráno v lavicích škol, odpoledne na zahradní slavnosti

Novinky, Stanislava Dvořáková

Po ranním uvítání prvňáčků ve školách Rodinné centrum Srdíčko v Ústí nad Orlicí, v pondělí 2. září od 16 hodin, připravilo k zahájení nového školního roku 2013/14 zahradní slavnost.

Foto: Lukáš Prokeš

Nová brašna, školní potřeby, oblíbené plyšové zvířátko a maminka či tatínek za lavicemi - to byl začátek prvňáčků školního roku 2013/14.

Článek

V pondělí 2. září začal nový školní rok 2013/14, kdy poprvé zasedlo do lavic ve čtyřech úteckých základních školách 174 prvňáčků, téměř stejný počet jako ve školním roce 2012/13, kdy jich bylo 180.

Tento významný den v jejich životě s nimi prožívali i rodiče, kteří je do třídy doprovázeli. Vedle učitelského sboru nechyběl ani starosta města Petr Hájek, který přišel pozdravit dítka začínající se školní docházkou. Navštívil ZŠ v Hylvátech, kde do první třídy nastoupilo 25 dětí a ZŠ Bratří Čapků, kde byly otevřeny tři třídy pro 68 nových dětí. Další ZŠ Komeského zařadila do tří tříd 64 dětí a do ZŠ v Kerharticích nastoupilo 17 dětí.

Nápisem na tabuli  ~ Ať ti slůně, sluníčko šlápne na víčko, neplač, vždyť to nebolí a běž honem do školy ~ mohli rodiče povzbudit své rozechvělé ratolesti. Tolik nových věcí se musí vejít do brašny a kolik se toho budou s nimi muset naučit. Ještě, že mohou mít s sebou blízkého přítele - oblíbené plyšové zvířátko.

Ranní představení následujících dní naplněných školními povinnostmi přišly některé rodiny společně oslavit do Rodinného centra Srdíčko, které také přispělo k předškolním znalostem jejich dětí. I tři malí chlapci, kteří se znali z her v RC Srdíčko, se šťastnou náhodou setkali v jedné třídě, a tak přišli utužit nové přátelství na tuto zahradní slavnost, která zde jako oslava nového školního roku v odpoledních hodinách probíhala.

Zhruba 30 předškoláků, batolátek, prvňáčků, druháků i starších dětí s doprovodem asi 20 rodičů se věnovalo různým především výtvarným činnostem.

Na zahradě se začínalo s projížděním překážkové dráhy, která se dala zvládnout i bez pomoci. Zato na vytvoření zvířátka z plastelíny musel radou přispět doprovod. Drobné ručičky dokázaly sice uhníst jakýsi tvar, ale připravit hmotu z hladké mouky, soli, vody a obarvit ji potravinářským barvivem museli ti starší.

Ve vnitřních prostorách byl připraven materiál pro výtvarnou činnost. Zde se malovalo na papír i na paže a obličej, splétaly z bavlnek chobotničky i panenky, lepila zvířátka a puzzle.

Protože k správné slavnosti patří i vybrané menu, bylo vzhledem k věku nabízeno ve sladkém podání s řadou pamlsků i šlehačkových dortíků. Zapíjelo se na úrovni velkých oslav míchanými koktejly s patřičným aranžmá se šejkrem.

I tato barmanská show odpovídala slavnostní náladě. Šikovné ruce amatérského barmana z řad pořadatelů, milý úsměv a perfektní příprava lákavých nápojů z ovocných surovin uzavírala závěrečnou hostinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám