Hlavní obsah

Pruský hřbitov v Mikulově se dočkal obnovy

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roky chátrající pruský hřbitov nedaleko Mikulova se změnil během půl roku k nepoznání. Dříve byl terčem vandalů. Příští rok rozšíří turistickou nabídku města.

Foto: archiv Město Mikulov

Pruský hřbitov v Mikulově je připomínkou na prusko-rakouské války v roce 1866

Článek

„Byly očištěny a zrestaurovány všechny pomníky včetně centrálního kříže, povalené pomníky byly podle dobových fotografií usazeny zpět na svá původní místa,“ uvedla Marcela Šimánková z odboru rozvoje a živnostenského podnikání Městského úřadu Mikulov. Hřbitov se změnil k nepoznání, i co se týká zeleně a celkových parkových úprav.

Během oprav se našlo i několik úlomků z chybějících křížů a také celý neporušený kříž. Díky odborné konzultaci, kterou v průběhu realizace akce poskytl Komitét pro udržování památek z války roku 1866, se podařilo zjistit, že nalezený kříž byl věnován zemřelému Friedrichu Schröderovi, který byl poručíkem od 10. setniny 1. magdeburského pěšího pluku č. 26.

„Je to tak první pruský důstojník identifikovaný v Mikulově,“ řekl odborný poradce Jiří Synek z Komitétu pro udržování památek z války roku 1866.

Z historie hřbitov:

První pruští vojáci vstoupili do Mikulova již 15. července 1866 a posléze jimi bylo celé město zaplaveno, jejich počet vyšplhal až na čtyřicet pět tisíc. Pruská armáda, která na Moravě setrvala až do počátku září 1866, však mezi místní obyvatelstvo zavlekla obávanou choleru, jíž podle dochovaných zpráv podlehlo v Čechách třicet tisíc a na Moravě až padesát tisíc obyvatel a také přibližně pět tisíc pruských vojáků. V Mikulově na choleru zemřelo více než dvě stě místních občanů.

Na pruském hřbitově je pohřbeno více než dvě stě příslušníků královské pruské armády, kteří v roce 1866 po vítězném tažení proti Rakousku obsadili Mikulov a zemřeli zde v průběhu července až září 1866 na choleru (údaj na centrálním kříži hovoří o 209 zemřelých, literatura uvádí počty od 216 do 246 pohřbených).

„Bohužel nejsou o zemřelých pruských vojácích žádné záznamy v matrice města Mikulova, takže údaje o konkrétních pohřbených osobách máme pouze útržkovité,“ uvedla Marcela Šimánková.

Mrtví byli v roce 1866 pohřbíváni do několika hromadných hrobů, které byly nejprve označeny pouze dřevěnými kříži. V květnu 1869 byl na hřbitově umístěn centrální litinový kříž zhotovený v královské pruské slévárně v Berlíně. Postupně také na hřbitově přibývaly náhrobky věnované rodinami některých zemřelých.

O hřbitov bylo pečováno až do roku 1945, kdy došlo k odsunu části místního obyvatelstva a hřbitov se dostal do pohraničního pásma. „Od té doby celý hřbitov chátral a i přes údržbu ze strany města Mikulova se stával terčem vandalů. Nyní se tedy tato památka na významnou událost 19. století ve městě dočkala celkové obnovy a rozšíří turistickou nabídku Mikulova,“ řekla Marcela Šimánková.

Celkovou opravu a rekonstrukci náhrobků a křížů mohli mikulovští udělat také díky dotacím z Ministerstva obrany České republiky na zabezpečení péče o válečné hroby.

Reklama

Výběr článků

Načítám