Hlavní obsah

Průrva Ploučnice u Novin pod Ralskem je jako díra do pekla

Novinky, Vratislav Konečný

Je to spíš říčka, ale asi nejromantičtější v Čechách. Je místy úzká, že dvě lodě vedle sebe neprojedou, meandruje jako zkroucená anakonda. Ale je nádherná a vodáci ji milují. Prameny má dva, u Osečné a pod Ještědem.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Obvykle se s plavbou začíná u České Lípy, dojet můžete až do Labe, horní a střední úsek se jezdí celoročně Lípa – Mimoň, dolní na jaře při vysoké vodě. 

Protože Ploučnice protéká bývalým vojenským prostorem Ralsko, nejsou její břehy a koryto nijak zdevastované. Nádherné jsou pasáže v prostoru, kdy chvílemi jedete v zeleném tunelu z vrbiček, řeka neustále mění směr. Taky není žádná opalovačka, musíte mít neustále pádlo v ruce. Občas pro zarostliny ani nevíte, kam řeka dál pokračuje, místy máte dokonce dojem, že teče do kopce.

Čertova díra sloužila jako náhon

Zcela unikátní je stometrový úsek, průrva uměle vytesaná v pískovci, přecházející ve skalní tunel, kterým vyhupsnete na klidnou vodu.

Pádlujete od Stráže pod Ralskem, kolem 50 metrů vysoké pískovcové stěny, najednou se řeka zlomí do pravého úhlu a vtáhne vás asi do 15 metrů dlouhého tunelu. Z něj vyjedete jen na pár vteřin a už plujete do 40metrové chodby, 3,5 metrů široké a 4 metry vysoké. Přívod vody sloužil jako náhon k hamru, ten stál před ústím průrvy. Koryto vyhloubili jen pomocí krumpáčů v měkkém pískovci. Výšku hladiny regulovalo pět jezů.

Ve vodácké sezóně je tu rušno, průrva je ale také koupacím místem, skoky ze skalního prahu do hlubiny jsou pro děti velmi přitažlivé. Když proplujete "čertovou dírou", nebo také Pekelnou či Hromovou, na jaře tu voda z tajícího sněhu opravdu dělá randál, dostanete se asi po sedmi kilometrech příjemné plavby do Mimoně.

Zastavte se také v Jablonném v Podještědí nebo na hradě Lemberku. Lodě a vybavení  si můžete půjčit, kontakt je www.vokotur.cz, zde se dozvíte veškeré náležitosti.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám