Hlavní obsah

Protierozní opatření na březích Košuteckého jezírka přinesou lepší kvalitu vody

Novinky, Alena Lochmannová

V polovině června dokončila Správa veřejného statku stavbu protierozních opatření na březích plzeňského Košuteckého jezírka. Hlavním smyslem bylo především zamezit splachům organického materiálu z příkrých břehových partií při silných deštích, které následně přispívají ke zhoršení kvality vody.

Foto: Magistrát města Plzně

Protierozní opatření u Košuteckého jezírka zlepší jeho kvalitu vody.

Článek

Splachům organického materiálu při silných dešťových srážkách v jižním svahu nad jezírkem nyní brání masivní kamenné bloky.

„Naplavené organické látky zvyšovaly úživnost vody, tedy obsah živin, a tím bylo ve vodě daleko větší množství řas a sinic. Dešťovým splachům zamezí kamenné bloky, které se realizovaly na třech nekritičtějších místech,” vysvětlila Lucie Nižaradzeová z oddělení urbanistické zeleně Správy veřejného statku.

Součástí opatření byly nové výsadby dřevin. „K plážím se vysadily vlhkomilné olše, které v budoucnu nabídnou v horkém létě příjemný stín, přibyly nové keře, jež svým kořenovým systémem pomohou zpevnit svažité partie nad břehy a zároveň zvýší biologickou rozmanitost lokality. Nové rostliny přibyly i do samotného Košuteckého jezírka a do dvou pobřežních zón poblíž pláží. Jedná se o vodní rostliny převážně domácích druhů, které výrazně pomáhají čistit vodu a zlepšovat její kvalitu,” sdělila Nižaradzeová.

Současně s revitalizací břehů se zlepšilo rekreační zázemí parku. Ve spodní části vznikly dvě písečné pláže umožňující pohodlnější vstup do vody, přírodní posezení na velkých plochých kamenech, kamenné lavičky s dřevěnými sedáky u hlavního vstupu do parku ze směru od Karlovarské ulice a lavičky pro rybáře podél jižního břehu jezírka.

Na skalnatém ostrohu nad jezírkem byla vytvořena vyhlídka s posezením. Zcela novým prvkem, který je dětmi a mládeží velmi hojně využíván, je takzvaná zemní trampolína poblíž lanové pyramidy.

Celkové finanční náklady dosáhly částky ve výši 2,3 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám