Hlavní obsah

Prostějovská nemocnice otevřela nové moderní centrum sportovní a preventivní medicíny

Novinky, Hana Szotkowská

Nemocnice Prostějov otevřela nové centrum sportovní a preventivní medicíny AGEL Sport Clinic. Své služby nabídne nejen vrcholovým sportovcům, ale také rekreačně sportující mládeži a dětem. Vybudování centra si vyžádalo investici ve výši devíti miliónů korun.

Foto: Hana Szotkowská

Odborníci v centru poradí trenérům, sportovcům i rodičům sportujících dětí, jak optimalizovat sportovní výkon, předcházet poškození zdraví či úrazům.

Článek

V rámci preventivního programu bude nové centrum rozvíjet aktivity v oblasti optimalizace životního stylu a takzvané „preskripce pohybu“, tedy lékařem navržené a monitorované pohybové zátěže podle specifických potřeb klienta, které mohou vést buď k zamezení, nebo oddálení výskytu onemocnění.

Prostějovská nemocnice dosud poskytovala sportovcům řadu služeb. Jednalo se ale dosud o služby spíše izolované a nepropojené. To se s otevřením nového centra změní.

„Nedostupnost komplexního servisu pro vrcholové, výkonnostní i hobby sportovce a malá podpora sportovních oddílů při řešení jejich sportovně-zdravotnických potřeb – to byly hlavní motivy, které nás k vybudování centra sportovní medicíny vedly. Náš koncept stojí na odbornosti a komplexnosti služeb, což je kombinace, která v České republice zatím příliš obvyklá a dostupná není,“ vysvětlil ředitel prostějovské nemocnice Ing. Tomáš Uvízl s tím, že druhou důležitou náplní tohoto pracoviště bude preventivní medicína, tedy systémově a logicky pojaté programy řízené a monitorované pohybové aktivity a výživy, které se „vtělily“ do programů primární a sekundární prevence.

„Na těchto programech chceme úzce spolupracovat se zdravotními pojišťovnami,“ doplnil ředitel.

Služby centra v současnosti zajišťuje 16 kmenových pracovníků, zahrnujících lékaře, zdravotní sestry, fyzioterapeuty a zástupce dalších odborností. Centrum má značnou výhodu v tom, že vzniklo ve vazbě na velkou nemocnici a může proto těžit z jejího širokého zázemí.

„Jde nejen o značný potenciál nemocničních specialistů, kteří se na činnosti centra podílejí, ale také zcela mimořádnou šíři specializované laboratorní diagnostiky a vynikající úroveň zobrazovacích metod, které jsou pro potřeby centra rovněž k dispozici. Vznikl tak velmi zajímavý komplex, který nabízí klientům konzistentní a na jednom místě poskytovanou službu,“ sdělil vedoucí centra Mgr. Radim Šlachta Ph.D.

Odborníci v centru poradí trenérům, sportovcům i rodičům sportujících dětí, jak optimalizovat sportovní výkon, předcházet poškození zdraví či úrazům – a pokud už úraz vznikne, povedou maximálně efektivní léčbu, umožňující brzký návrat do tréninkového procesu. Centrum nabízí také specifické služby pro rodiče. „Jsme například schopni do značné míry předpovědět, jaké jsou vrozené dispozice dítěte pro různé druhy sportu nebo poskytnout dětem včasnou diagnostiku vrozených srdečních vad,“ uvedl některé příklady vedoucí centra Šlachta.   

AGEL Sport Clinic se nachází přímo v areálu prostějovské nemocnice. K návštěvě není třeba doporučení od lékaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám