Hlavní obsah

Prostějov ožije o víkendu Hanáckými slavnostmi

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanácké slavnosti, Dožínky Olomouckého kraje a především prostějovské hody. Každoroční oslavy začínají už v pátek a až do neděle zaplaví Prostějov stovkami krojovaných Hanáků. Součástí programu bude i pokus o vytvoření dvou rekordů, koncerty, projížďky kočárem i Hanácký pětiboj.

Foto: Leona Roháčková

Ilustrační foto

Článek

V pátek odstartuje svátek ve dvoře Špalíčku lidová muzika Klas z Kralic.

V sobotu od osmi ráno se zámek změní v baštu krojů. Hanáci se pokusí o rekord v počtu krojovaných lidí na jednom místě. Podle organizátorů by jich mělo být na pět set.

Po mši, kde budou vysvěceny dožínkové věnce, bude následovat průvod městem, který skončí na hlavním náměstí. To bude svědkem pokusu o další rekord, tentokrát o nejdelší řetězový přípitek prostějovskou režnou. Pokud se pokusy zdaří, čeká je zápis do České knihy rekordů. Diváky pak čeká mimo jiné soutěž nazvaná Hanácké pohádkové pětiboj a také nefalšovaná Dožatá i s prastarou mlátičkou.

Sobotní odpoledne bude patřit hudbě. Na náměstí předvede Taneční divadlo Bufo z Prahy originálně zpracovaný lidový tanec, zpěv a poezii, zpěvačka Marta Töpferová a kontrabasista Tomáš Liška nabídnou world muzic. Na nádvoří zámku se uskuteční koncert irského písničkáře Edmunda Enrigha zvaného Mundy.

Nedělní dopoledne bude patřit dětským hanáckým folklorním souborům a pásmu Jaro na Hané. Odpoledne rozezní náměstí folkař Pavel Žalman Lohonka. V galaprogramu „Či só hode…. Naše!“ vystoupí hanácké soubory, závěr bude patřit Františku Nedvědovi a skupině Tie-Break.

Projížďky historickým kočárem po centru Prostějova nabídne zájemcům sdružení Mylord z Čech pod Kosířem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám