Hlavní obsah

Proslulé a největší evropské vánoční trhy plné vůní a tradic v Norimberku právě vrcholí

Novinky, Petr Hejna

Vánoční trhy Christkindlmarkt v Norimberku datují svoje počátky až do první poloviny 17. století, dnes se na jejich dvoumiliónové návštěvnosti rozhodně nepodepisují pouze - jako tomu bývalo - před tuhou zimou se zásobící obyvatelé přilehlého okolí, ale i turisté z Ruska, USA nebo Japonska.

Foto: Petr Hejna
Článek

Roku 1628 se konal první norimberský vánoční trh, takže o bezesporu se jedná i o historicky zajímavou akci. Prostor Haupmarktu je i nyní dnes zaplněn množstvím stánků, které povětšinou nabízejí zboží s ryze vánoční tematikou, nikde neuvidíte pro naši kotlinu typického stánkaře s rádoby značkovým, stejně jako on orientálního původu zbožím, ale vesměs své výrobky tu nabízejí místní řemeslníci. Ovšem nabídka zastupuje drobně i zahraniční partnerská města. 

Vyzdobené ulice města jsou v tento čas plné jak turistů, tak pouličních muzikantů - od ruského harmonikáře z cirkusu po staříka s psíkem ve vánočním úborku, samo tržiště láká vůní svařeného vína, punče a i jindy nezbytných norimberských klobás. Tedy přesněji klobásek - jejich váha se musí pohybovat od 20 do 25 gramů a délka pak od 7 do 9 cm, a to již od roku 1462.

Byť pravým důvodem k miniaturizaci uzenářského výrobku je dávný pokles koupěschopnosti obyvatelstva, mnohem liběji zní pro klobásku legendy o její drobnosti za účelem průchodu klíčovou dírkou, a to ať již z důvodu prodeje v šenku po zavírací době hostinců, tak coby do šatlavy tím samým otvorem pašované přilepšení vězňům.

Vánoční zboží je zastoupeno ozdobami z různých materiálů - nechybí dřevo, sklo, sláma nebo peří, různobarevnými a mnohavelikostními svíčkami, svícny, vkusnými věnci, zvonečky, hvězdami, dřevěnými i mechanickými hračkami, andílky, betlémy, dřevěnými a keramickými domečky, malovanými koulemi, oříšky, cukrovinkami, pečivem, perníky… Těžko vypsat tu spoustu krásy a dobrot.

Některé zboží samozřejmě již podstatou mírně vybočuje, jako třeba skřítkové a čarodějnice, magické amulety a lapače snů, zkameněliny a polodrahokamy. Čepice, ponožky a klobouky však patří k dávným dobám, kdy se zde prodávalo i oblečení, které dnes v mnohem větším rozsahu pochopitelně nabízejí běžné obchody. I moderní ozdoby mají svůj půvab a místo v jinak než postaru pojatém interiéru, jako třeba opticky proměnlivé závěsné obrazce, kombinované s barevným sklem. 

Popravdě však nelze přehlédnout, že stánky s vánočním zbožím jsou povětšino v (byť oprávněném) pouhém zájmu pokukovačů, zatímco tam, kde na první signální razantně útočí uzenina či teplý, nejlépe alkoholuneprostý nápoj, jde tovar na dračku.

Doprovodný program nabídne v jednu chvíli třeba zvuk varhan v kostele, a za chvíli zase prokřehlý a v chladnoucím večeru obtížně dolaďující dechový orchestr. 

Běžná otevírací doba je denně od 10 do 21 hodin, ukončení ruchu na tržišti bude i letos tradičně 24. prosince ve 14 hodin - pouze v roce, kdy připadne Štědrý den na neděli, končí provoz o den dříve.

Po zavření stánků je ideální čas na romantickou procházku klidem noci k císařskému hradu, nebo k zastavením na mostech přes říčku Pegnitz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám