Hlavní obsah

Prošli byste přijímacím řízením do firmy Baťa? Ve zlínském archívu se to dovíte

Novinky, Blanka Kovandová

Státní okresní archív Zlín - Klečůvka připravil na neděli 9. června Den otevřených dveří. Program pro veřejnost je naplánován od 14.30 do 19 hodin a na své si přijdou všechny věkové kategorie návštěvníků. Loni na zámek v Klečůvce, kde archív sídlí, zavítalo přes 400 návštěvníků.

Foto: Archív SOKA Zlín - Klečůvka

Den otevřených dveří návštěvníky zavede do éry Tomáše Bati

Článek

Archív své dveře otevírá veřejnosti pravidelně a vždycky se jeho zaměstnanci snaží ukázat něco jiného. Tentokrát má akce název Baťa – cesta za poznáním. Projdete naším přijímacím řízením do firmy Baťa?

"Letošní Den otevřených dveří je zcela věnován prezentaci dokumentů firmy Baťa, které jsou uloženy v depozitářích Státního okresního archivu Zlín na Klečůvce od září loňského roku, kdy sem byly přestěhovány z budovy č. 32 v továrním areálu ve Zlíně. Stávající pobočka Moravského zemského archivu v Brně byla tehdy zrušena a archiválie firmy Baťa převzal do péče náš archiv. Mezinárodního dne archivů tak chceme využít především k tomu, aby se nejširší veřejnost o této zásadní změně dozvěděla," vysvětlil ředitel zlínského archívu David Valůšek.

V rámci nedělního odpoledne bude po celou dobu návštěvníkům zpřístupněna prohlídková trasa, která zájemce zavede do útrob archivu, kam je běžně veřejnosti vstup zakázán.

"Cestou budou moci malí i velcí na několika stanovištích plnit „přijímací“ úkoly, které na konci prohlídky vyhodnotí náš personalista a rozhodne o přijetí či nepřijetí do firmy. Součástí prohlídkové trasy je také krátký výklad o skutečném přijímání nových zaměstnanců u Baťů a o osudech uložení baťovských archiválií. V ředitelně archivu představíme několik zajímavých originálních archiválií z činnosti firmy Baťa, nebude samozřejmě chybět originál podpisu Tomáše Bati a bude zde vystavena také bronzová busta Tomáše Bati od Františka L. Gahury," pozval ředitel.

"V prvním patře klečůvského zámku bude možno pouze v tento den nahlédnout do „předsíně tradic“, kde návštěvníci uvidí nejrůznější kuriózní předměty, které také uchovává okresní archiv ve svých depozitářích," dodal.

Délka prohlídky je odhadována na jednu hodinu, prohlídky nejsou organizovány do skupin, ale návštěvníci procházejí trasou individuálně. Navíc je připraven speciální "baťovský" bonus - návštěvníci s pořadovými čísly 99, 199 atd... dostanou zvláštní dárek - protože je číslice 99 pro baťovskou prodejní strategii více než symbolická, dostane takový návštěvník navíc osobní pozvání ředitele archivu k individuální prohlídce, jejíž tematické zaměření se přizpůsobí zájmům výherce.

Pokud bude přát akci i počasí, bude návštěvníkům k dispozici i krásný park kolem zámku na Klečůvce, kde zlínský archív sídlí. Za příznivého počasí si budou (nejen) děti moci postavit z archivních kartonů svůj baťovský domek či mrakodrap, nakreslit nejkrásnější logo firmy Baťa, ulovit botu nebo vyplnit baťovský kvíz.

Reklama

Výběr článků

Načítám