Hlavní obsah

Prosincová míra nezaměstnanosti dosáhla v Plzeňském kraji 8,2 procenta

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V porovnání s listopadem vzrostla v prosinci míra nezaměstnanosti v Plzeňském kraji o 0,9 % a vyšplahala se tak na 8,2 %. Ke konci prosince bylo v Plzeňském kraji evidováno více než 27 000 uchazečů o zaměstnání, což je o více než 3000 víc než v listopadu a téměř o 500 více než v prosinci 2009.

Foto: Jan Tykvart

S nárůstem míry nezaměstnanosti lze počítat i v měsíci lednu.

Článek

Údaj za prosinec je ale do značné míry zkreslený a to v důsledku legislativních změn účinných od 1. ledna 2011. Podle novely zákona o zaměstnanosti se od ledna 2011 snižuje podpora v nezaměstnanosti těm, kteří skončí svůj pracovní poměr dohodou nebo podají výpověď ze své vlastní vůle.

„Velká část uchazečů, kterým ke konci roku končil pracovní poměr, se snažila přijít do evidencí úřadů práce ještě v roce 2010 a získat podporu v nezaměstnanosti „po staru“, tedy bez ohledu na důvod ukončení pracovního poměru a bez ohledu na případné odstupné. S ohledem na tyto skutečnosti můžeme konstatovat, že aktuální situace na trhu práce v Plzeňském kraji je o něco lepší než před rokem. Přesto zatím není důvod k přílišnému optimismu. Bude velice záležet, jak se situace začne vyvíjet v prvních měsících letošního roku,“ uvedl pro Novinky.cz Tomáš Moravec z Odboru trhu práce Úřadu práce v Plzni.

S nárůstem míry nezaměstnanosti lze počítat i v měsíci lednu. Tento nárůst lze očekávat především v důsledku tradičních sezónních změn, kdy dochází k omezení sezónních prací a ukončování poměrů na dobu určitou. „Nárůst by mohl činit zhruba 0,3 procenta,“ informoval Moravec.

Nejnižší míru nezaměstnanosti vykázal v prosinci okres Plzeň-město (6,4 %), nejvyšší naopak Tachov (12,5 %).

„Současná situace na trhu práce v okrese Plzeň-město je v podstatě totožná se situací před rokem a jen to dokresluje skutečnost, že tento okres se s ekonomickou krizí vypořádal velice dobře. Situace v Plzni je z dlouhodobého hlediska v rámci Plzeňského kraje jednoznačně nejlepší,“ dodal Moravec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám