Hlavní obsah

Pronásledovaný muž chtěl policistu srazit autem, před soud jde v pátek třináctého

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 13. července proběhne před Okresním soudem v Mělníku hlavní líčení - před senát za předsednictví soudkyně Renáty Moudré předstoupí šestadvacetiletý J. B. z Kralupska, který je obviněn ze čtyř trestných činů.

Foto: Martin Tlustý

Soudkyně Renáta Moudrá vynáší jeden ze svých rozsudků.

Článek

V sobotu 7. dubna vyjela hlídka kralupských policistů prověřit telefonickou informaci o vloupání do rodinného domu.

O následném zadržení pachatele hned několika trestných činů podrobně referoval již krátce po události tiskový mluvčí OŘ PČR v Mělníku Václav Tichý: "Hlídka policistů z OO PČR Kralupy se v sobotu ráno 7. dubna pokoušela nedaleko Lešan na Kralupsku zastavit podezřelé osobní vozidlo značky Citroën Xantia." Řidič Citroënu na signál k zastavení však nereagoval a pokračoval dále v agresivní jízdě. "Kralupští policisté proto začali podezřelý vůz pronásledovat a na vhodném místě se jej pokusili předjet," pokračoval Tichý. 

Řidič osobního auta se několikrát pokusil na policejní vůz najet a donutil tak jeho řidiče k prudkému zpomalení, protože ve vysoké rychlosti, jakou se oba vozy pohybovaly, by případná srážka mohla mít velmi zdrcující následky. "U Debrna se policistům nakonec podařilo Citroën Xantia předjet," řekl mluvčí. Jeden z policistů ze služebního vozidla vystoupil se záměrem uskutečnit kontrolu posádky právě zastaveného vozidla.

"Řidič podezřelého Citroënu se ale náhle prudce rozjel proti policistovi, tomu se ale naštěstí podařilo na poslední chvíli uskočit a řidič Xantie znovu šlápl na plyn," pokračoval mluvčí. 

Automobilová honička pokračovala až za obec Dolany, kde řidič pronásledované Xantie nakonec odbočil na pole. Zde po pár stovkách metrů vozidlo se spolujezdkyní opustili ve snaze uniknout a zmizet v nedalekém lesíku. 

V tu chvíli již policisté zvolili použití varovného výstřelu a utíkající dvojici zakrátko zadrželi. "Jednalo se o vysloveně neobydlenou oblast, výstřel směřoval do vzduchu a nikdo nebyl zraněn," zdůraznil Tichý.

Policisté po zadržení zjistili, že šestadvacetiletý řidič z Kralupska a jeho o tři roky mladší spolujezdkyně byli pod vlivem drog. "Mimo to záhy vyšlo najevo, že mladík ten samý den ráno skutečně vnikl v Kralupech do rozestavěné nemovitosti, kde z garáže odcizil plastová okna, elektromateriál a nářadí," konstatoval mluvčí. Způsobená škoda činí přibližně 32 tisíc korun. 

Vyšetřovatelé dále zjistili, že během dne řidič sobě i svojí spolujezdkyni poskytl pervitin, načež pod jeho vlivem řídil motorové vozidlo, ačkoliv má již soudem uložen platný zákaz řízení motorových vozidel na dobu tří let, a to od října minulého roku.

Dívka ze sedadla spolujezdce byla vyšetřována na svobodě, avšak šestadvacetiletý J. B. skončil ve vazební věznici. "Nyní je stíhán pro trestné činy krádeže, nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami, násilí proti úřední osobě a rovněž maření výkonu úředního rozhodnutí," uvedl mluvčí Tichý. 

Hlavní líčení a dokazování s obviněným J. B. začne v pátek 13. července od 8.30 hodin v jednací síni číslo 120 v přízemí budovy Okresního soudu v Mělníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám