Hlavní obsah

Proměny života zvěře zachycuje Petr Tříska v dřevořezbách. Představí je v Dobříši

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při své práci myslivce vídá Petr Tříska dennodenně mnoho zvířat. Navštěvuje také obory a obůrky, kde se ke zvěři dostane na pár kroků. Život zvěře ho fascinuje natolik, že se mu věnuje i ve volném čase.

Foto: Archiv P. Třísky

Chování, pohyby, náladu a mimiku zvířat ztvárňuje Petr Tříska do řezbářských děl, která budou na začátku srpna vystavena na zámku Dobříš

Článek

Chování, pohyby, náladu a mimiku zvířat ztvárňuje do řezbářských děl, která budou na začátku srpna vystavena na zámku Dobříš.

„Dobříšsko je kraj lesů, rybníků a jejich obyvatel. Před lety jsem si z pobytu ve zdejší přírodě odnesl mnoho zážitků a teď se budu snažit alespoň část těchto zážitků vrátit,“ sdělil Petr Tříska.

Od 1. do 3. srpna představí v konírně zámku Dobříš šestnáct dřevořezeb v půlkuláčích. Spojujícím motivem všech děl je zdejší zvěř, která je chována také v colloredo-mannsfeldských honitbách.

Součást tradiční akce Rybí hody  

Na expozici zve Petr Tříska především návštěvníky Rybích hodů, které se v areálu zámku konají 2. srpna. Jejich součástí bude prezentace lesnické firmy majitele zámku Ing. Jeroma Colloredo-Mannsfelda.

„Na informačních panelech na nádvoří zámku a v konírně se veřejnost seznámí s majetkem rodiny Colloredo-Mannsfeld od historie po současnost. Své místo bude mít nejen rybářství, ale také lesnictví, myslivost a zpracování dřeva. Tato témata skvěle doplní výstava dřevořezeb z dílny pana Třísky,“ informoval Michal Pernica, ředitel firmy Colloredo-Mannsfeld spol. s r. o., pod kterou spadá také zámek Dobříš.  

Fascinace proměnou života zvěře

Dřevořezby Petra Třísky charakterizuje ojedinělý rukopis a styl. Vytváří tzv. hluboký scurz relief (iluzivní zkrácení prostoru) na nerovné ploše dřeva. Pracuje přitom se dřevem osikovým, lipovým a topolovým.

„Každá dřevořezba je originál. Neopakuji se, každý motiv se dá totiž zpracovat mnoha způsoby. Ani neupřednostňuji žádný typ zvěře, všechna je krásná, zajímavá i tajemná,“ říká Tříska.

Nejzásadnější je podle něj přijít na nápad, v jaké situaci dané zvíře vytvořit. „Fascinují mě neustálé proměny života zvěře. A také skutečnost, že dřevo, do něhož vyřezávám, bylo jako strom součástí živého lesa, po skácení se na čas stalo mrtvým materiálem, který pod mými dláty zvonu ožívá. Přál bych si, aby moje práce přinesla alespoň trochu té radosti a pohody, s níž jsem se při svých lesních toulkách setkal já sám,“ podotkl řezbář a myslivec.

Petr Tříska dosud absolvoval přes padesát výstav doma i v zahraničí. Expozice v konírně dobříšského zámku představí jeho díla ze soukromých sbírek, nově vznikající dřevořezby pak myslivec pro zájemce prezentuje také ve svém domácím ateliéru na Křivoklátě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám