Hlavní obsah

Prokopské údolí - místo pro turistiku i odpočinek

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z možných tipů na víkendový výlet je výprava do Prokopského údolí v Praze.

Foto: Jana Bečková

Vstup do údolí

Článek

Snadná dostupnost od metra trasy B - Nové Butovice nám zpříjemnila začátek cesty. Do Přírodní rezervace vstupujeme cestou od metra podél silnice na Radlice .

Přírodní rezervace Prokopské údolí zahrnuje údolí na jihozápadě Prahy v Praze 5. Zaujímá území mezi Jinonicemi a Zlíchovem na obou stranách Prokopského údolí včetně vrchu Děvína a okolních kopců zvaných Dívčí hrady (Dívčí hrady je také název čtvrti severně od Děvína).

Naším cílem je jezírko v Hlubočepích. Lze jít po značené trase, ale i po místních cestách. Nejprve jsme došli k výhledu na místo, kde pobýval sv. Prokop. Byl zde i kostel, který ale musel ustoupi těžbě vápence. Je odsud krásný pohled na sídliště Barandov .

Poté jsme sešli na cestu a po asfaltové silnici dorazili ke statku, kde je malá zoologická zahrada a za ní dětské hřiště. Po této cestě dojdete až k nádraží Hlubočepy a k jezírku ve skalách. Opravdu je krásné.

Pokračovali jsme až do Hlubočep, kde je občerstvení. Zde můžete cestu zakončit a dojít na konečnou tramvají Hlubočepy, nebo pokračovat nahoru na vrchol s výhledem na celou Prahu. Tento výšlap je dost náročný v porovnání s předchozí cestou z Nových Butovic a pro rodiny s dětmi již zřejmě nevhodný. Proto doporučuji jen pro zdatné turisty.

Po vystoupení na vrch Děvín se předvámi rozprostře pohled na Prahu. Po dobytí vrcholu pokračujete až do ulice Křížová u ČSSZ a pak autobusem na metro B - Anděl popř. přes lávku na Smíchovské nádraží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám