Hlavní obsah

Projíždějící američtí vojáci uctili spolu s vedením města památku osvoboditelů Plzně

Novinky, Miroslav Knotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci konvoje americké armády, která v těchto dnech projíždí Českou republikou, přijeli v úterý 31. března na krátkou návštěvu Plzně, aby uctili památku padlých amerických vojáků, kteří v roce 1945 osvobozovali západní Evropu a spolu s ní i západočeskou metropoli.

Foto: Magistrát města Plzně
Článek

Po příjezdu do Plzně zamířili vojáci na krátkou návštěvu radnice, kde je přivítalo vedení města v čele s primátorem Martinem Zrzaveckým. Setkání s patnáctičlennou skupinou vojáků a velitelem konvoje Timothy Paymentem se zúčastnil také americký velvyslanec v ČR J. E. Andrew H. Schapiro, náměstek ministra obrany České republiky Daniel Koštoval, kardinál Dominik Duka a ostatní hosté.

Po přijetí a krátkých proslovech se vojáci spolu s vedením města a hosty odebrali položit květiny k pomníku Díky, Ameriko, aby se poklonili památce svých předchůdců, kteří položili své životy v boji proti nacistickým okupantům. U pomníku, tak jako před radnicí, vítaly americké vojáky davy lidí a mnozí z účastníků neskrývali své dojetí.

Památce padlým americkým vojákům se přišli poklonit i zástupci centrálního plzeňského obvodu - starosta Radislav Neubauer a místostarostové Radoslav Škarda a David Procházka.

Konvoj amerických vojáků se ve středu přesouvá z Prahy do Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám