Hlavní obsah

Projít se čtyřmi staletími můžete v Plzni

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Západočeská galerie v Plzni hostí výstavu, na které je k vidění 120 uměleckých děl od 22 zapůjčitelů z celé České republiky.

Foto: zdroj: Západočeská galerie

Sv. Vít v kotli

Článek

Výstava s názvem Sobě ke cti, umění ke slávě je umístěna ve výstavní síni Masné krámy a propojuje čtyři staletí umělecké tvorby, přičemž díla starých mistrů (např. Petr Brandl, Sebastiano Ricci, Tilman Riemenschneider) jsou konfrontována s uměním 19. století a české moderny (Arnold Böcklin, Antonín Mánes, Antonín Slavíček, Bohumil Kubišta, Antonín Procházka a další).

„Výstava připomíná jména barokních šlechtických sběratelů, často vázaných k západním Čechám (Černínové), dále milovníky umění z měšťanských kruhů 19. století a rovněž slavné sběratele spojené s moderním uměním, jakými byli Vincenc Kramář, Emanuel Hloupý, František Čeřovský či Josef Sudek," uvedla spoluautorka výstavy Marcela Rusinko ze Semináře dějin umění Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.

K vidění jsou opravdové umělecké lahůdky, jako například renesanční skvosty ze sbírky Jana II. z Lichtenštejna nebo díla českého kubismu ze sbírky Vincence Kramáře.

Výstava potrvá do 23. února 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám