Hlavní obsah

Projekt Ty to zvládneš pomůže zachraňovat životy

Novinky, Tereza Melišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmnáctého května byl spuštěn projekt s názvem Ty to zvládneš. Jedná se o sérii výukových spotů týkajících se záchrany lidského života a představují se v něm postupy první pomoci v různých situacích.

Foto: Tereza Melišová
Článek

Projekt iniciovala společnost inpublic group s. r. o., provozovatel Školního informačního kanálu - ŠIK CZ a vznikl ve spolupráci s Asociací Záchranný kruh a Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra České republiky. Sloužit bude především jako výukový materiál pro základní a střední školy, k dispozici ho spolu se metodikami budou mít vyučující a k využití bude také v aplikaci Záchranka. 

„Jde nám především o to, abychom žákům a studentům představili díky simulovaným reálným situacím základní postupy při poskytování první pomoci. Bude se jednat o situace jako otevřená fraktura, masivní krvácení, poranění páteře, opařenina, cévní mozková příhoda, epileptický záchvat, úraz elektrickým proudem, náhlá srdeční příhoda, diabetes nebo dušení,“ informoval Richard Prajsler, jednatel společnosti inpublic group s. r. o., provozovatele ŠIK.

Spoty se promítají ve školách na obrazovkách, a kromě škol budou nasazeny také do vysílání BUS TV pro cestující městskou hromadnou dopravou, do výuky ve Světě záchranářů, v aplikaci Záchranka, včetně nově vznikající výukové aplikace Záchranka.

„Tímto projektem navazujeme na úspěšnou loňskou kampaň Ty to zvládneš, která byla věnována problematice záchrany života při dopravních nehodách. Kromě škol se budeme snažit cílit i na širokou veřejnost, proto k publikování využijeme také Youtube a sociální sítě, se kterými máme velmi dobré zkušenosti. Realizace projektu se zhostili profesionální záchranáři, režie a kamera pak byla pod taktovkou zkušeného Jiřího Studničky,“ uvedl Lukáš Hutta z Asociace Záchranný kruh.

Na vzniku projektu se podílí také Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky. „Ve zdravotní pojišťovně se den co den zprostředkovaně setkáváme s lidským utrpením a bolestí. Je-li nějaká šance, jak těmto situacím předejít, či jak nemocným a zraněným ulevit a pomoci, pak takový projekt chceme a musíme podpořit. Proto jsme už před lety vytvořili svůj projekt Zdraví jako vášeň, a proto nyní podporujeme i projekt Ty to zvládneš. Filozofií ZP MV ČR totiž je podpora zdraví a prevence, protože, jak říkáme: je lépe být zdravý, než sebelépe léčen,“ řekl generální ředitel ZP MV ČR a lékař David Kostka.

„Spoty budeme vysílat v letošním i příštím roce. Všechny budou doplněny o metodické pokyny pro učitele, kteří tak budou mít možnost využít materiály přímo ve vyučovacích hodinách, a to díky online databázi výukových spotů, kterou provozuje společnost ŠIK CZ s.r.o.,“ doplnil Richard Prajsler.

Reklama

Výběr článků

Načítám